Close

Francia lapok Oroszország szíriai szerepvállalásáról

A Szíriában végrehajtott orosz légicsapások jelentősége imázs és befolyás szempontjából is jól jött Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az ukrán válság lezárásához, amelyről pénteken tartanak egyeztetést a normandiai négyek (Franciaország, Németország, Oroszország, Ukrajna) vezetői Párizsbanírta a Le Monde. A francia balliberális lap szerint az orosz beavatkozás "óriási változást" hozhat a szíriai helyzetben.
    
A baloldali Libération szerint Oroszország nyílt kihívás elé állította a nyugati országokat azután, hogy Washington nyitottnak mutatkozott az együttműködésre Moszkvával a politikai megoldás keresésében. Putyin soha nem titkolta, hogy a "damaszkuszi hentest" támogatja, akit az egyetlen legitim vezetőnek tekint. A lap szerint jelenleg "Oroszország a probléma része, de a megoldás része is lehet", mivel szíriai érdekeinek és a rezsim teljes összeomlásának elkerülése a célja, s ez egybevág a nyugatiak érdekeivel is. Az orosz katonai beavatkozás a diplomáciai csatározások egyik eleme jelenleg, de sem Washingtonban, sem Párizsban nem kérdőjelezik meg Putyin stratégiájának racionalitását. "Szíria Ukrajnához hasonlóan arra emlékeztet, hogy a valóság csak az erőviszonyokat ismeri" – írta a Libération
    
A katolikus La Croix is úgy látja, hogy Oroszország stratégiai érdekeinek megvédését keresi Szíriában, s ebből a szempontból az orosz beavatkozás hasonlít Franciaországnak a 2013 januárjában Maliban végrehajtott hadműveletére. "Ha nem lenne a Bassár el-Aszad-probléma, Francois Hollande (francia elnök) talán még gratulálna is Vlagyimir Putyinnak" – fogalmazott a katolikus lap. 
    
A konzervatív Le Figaro szerint a szíriai elnök megmentésén kívül Moszkva az Egyesült Államokat is "irritálni" akarja Szíriában. Ugyanakkor a lap szerint a legtöbb kérdést Oroszországnak az Iránnal való közel-keleti együttműködése veti fel. A Libération szerint is úgy látszik, hogy Moszkva átvette a "síita tengely" irányítását, míg a "szunnita tengelyt" a nemzetközi koalíció testesíti meg az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia vezetésével. A két tengely közötti konfliktus konkrétan Szíriában látszik kibontakozni, de az egész Közel-Keletre kihatírta a Libération.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top