Close

A családban szeretik meg az olvasást a gyerekek

A családban alakul ki, hogy milyen szókincset használ egy gyerek és megszereti-e az olvasástmondta Nagy Attila, a Magyar Olvasástársaság tiszteletbeli elnöke az M1 aktuális csatornán szerdán.
    
Nagy Attila, akit a magyar népmese napjával kapcsolatban kérdeztek, elmondta: amikor többen többféleképpenkönyvtárosok, pedagógusok, nyelvészek és persze gyakorló szülők, nagyszülők  – újra és újra vizsgálták a társadalom olvasástudását, mindig eljutottak a gyökerekhez, a családhoz
    
"Az olvasó családban lesz olvasóvá a gyerek" – tette hozzá, kiemelve: a gyerekek nem az első osztály első hetében találkoznak az olvasás feladatával, hanem a családon belül több generáció építkezésének eredménye, hogy milyen szófordulatokat, milyen típusú mondatokat, milyen gazdag szókincset használnak.
    
Nagy Attila ezzel kapcsolatban hozzáfűzte: a mesékben olyan szófordulatok vannak, amelyek egyrészt gyönyörű képek, és érthetővé tesznek egy gondolatot, másrészt erkölcsi iránymutatást tartalmaznak. Mint mondta, nagyon remélik, hogy újra divatba jött a meseolvasás.
    
Benedek Elek születésének évfordulóján, szeptember 30-án ünneplik immár 11. alkalommal a magyar népmese napját, amelynek alkalmából Magyarországon és a határon túl egyaránt több előadást, felolvasást és játékos programokat szerveznek a népmesékhez kapcsolódva.
    
Ebben az évben hatvankét magyarországi és kilenc határon túli helyszín kapcsolódik több mint száz programmal az emléknaphoz.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top