Close

Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye

Martonfa: a baranyai, pécsi polgárok képviselet nélkül maradtak!
 
A Martonfára tervezett menekülttábor kapcsán a kormánypárti képviselők nem a helyiek akaratát képviselik, hanem a kormányzati diktátumot próbálják lenyomni az érintettek torkán. A Baranya megyei közgyűlés fideszes politikusai megkérdőjelezni sem merték a kormány döntését, Pécs vezetői pedig némák, és hetek óta nem adnak választ megkeresésünkre sem.
 
A keresztény hagyományon nyugvó értékrendünk alapján kötelességünk segíteni azokon, akik életüket féltve menekülnek a nagyhatalmak és szövetségeseik felelőtlen háborús politikája miatt kialakult helyzet elől. A gazdasági migráció globális problémájának kezelése azonban nem Magyarország feladata, hiszen országunk teherbíró képessége korlátozott, és e tekintetben az EU vezetői sem mutattak kellő nyitottságot helyzetünk kapcsán. A kormány félelemkeltő kampánya, a kapkodó és rossz döntései, a diktatórikus intézkedések rontanak a helyzeten, hátrányosak mind magyar lakosság, mind a menekültek számára. A belügyminiszter gyors cselekvéséről szóló kijelentései értelmezhetetlenek. Elmaradt a határőrizet, és az idegenrendészet megerősítése. A megtett lépések a migráció mértékét nem befolyásolják, a humanitárius válságot nem kezelik. Alkalmatlan drótkerítést építenek, és hecckampányt folytatnak, óriási összegekből. Majd az előzetes tájékoztatást, egyeztetést elmulasztva jelöltek ki ideiglenes tábort Pécs mellett, Martonfa területén.
 
A megyei fideszes politikusok a kormány diktátumát elfogadták, Pécs vezetői pedig hallgatnak. Hetekkel ezelőtt kerestük meg a városvezetést, tudakolva, hogy a kormány számukra adott-e tájékoztatást. Kértük, hogy az adminisztratív okok miatt a városon átutaztatott menekültek ellátásához, a kialakult áldatlan állapot megszüntetéséhez adjanak segítséget. Lépéseket javasoltunk annak megváltoztatásáért, hogy az intézményrendszer felkészületlensége miatt átutaztatják Pécsen a menekülteket, ez ugyanis egyaránt hátrányos a város lakói és a menekültek számára.
 
Tisztában vagyunk azzal, hogy ideiglenes táborra szükség van. A követendő eljárás az lenne, hogy alkalmas helyszínt keresnek, előzetesen egyeztetnek az érintett lakossággal, tisztázva, hogy milyen feltételek és szabályok mellett kívánják azt működtetni. Figyelembe kell venni a helyiek észrevételeit, azokra választ kell adni. Világossá kell tenni, hogy ki felel a szabályok betartásáért, a biztonság megteremtéséért, és milyen segítségre számíthat az érintett közösség.
A Martonfa területén kijelölt tábor térségében élő polgárok, köztük a pécsiek félelme és felháborodása érthető. A kormány eljárása elfogadhatatlan, a kialakult helyzet pedig egyaránt rossz mindenkinek. Ezért követeljük a kormánydöntés visszavonását, és alkalmas helyszín kiválasztásának újraindítását, az érintett közösségek előzetes tájékoztatásával, meghallgatásával.
 
Keresztes László Lóránt
országos elnökségi tag, pécsi önkormányzati képviselő
 
Angyal Károly Tibor
Baranya megyei közgyűlési képviselő
 
Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)
MTI/ OS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top