Close

Két vonat összeütközött az Aszód-Balassagyarmat vonalon, 21-en sérültek meg

Acsa, 2015. augusztus 16. Az egyik sérültet kísérik a mentők Acsa-Erdőkürt és Nógrádkövesd állomás között, ahol két vonat összeütközött 2015. augusztus 16-án reggel. A balesetben 17 ember könnyebben, kettő viszont súlyosan megsérült. A sérültek között van az egyik mozdonyvezető is. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Huszonegy sérültet szállítottak kórházba a mentők azt követően, hogy összeütközött két vonat az Aszód-Balassagyarmat vonalon vasárnap reggel – tájékoztatta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) sajtóügyeletese az MTI-t. A balassagyarmati kórházban 14 sérültet, a váciban hatot, a fővárosi Honvédkórházban pedig egy embert láttak el.

Tóth Karolina közölte, hogy tizenkilenc ember könnyű sérüléseket, jellemzően zúzódásokat szenvedett, egy középkorú férfinak viszont eltört a lába, egy ugyancsak középkorú nőnek pedig a bordája törött el. Az OMSZ nyolc autót és két helikoptert vetett be a mentés során; a sérülteket Balassagyarmatra, Budapestre és Vácra szállították kórházba – mondta a referens.
Az Aszódról Balassagyarmatra tartó motorvonat reggel fél kilenc körül ütközött össze a vele szemben közlekedő szerelvénnyel. A két vonaton összesen 30-40-en utaztak.
Csonka Csaba, a balassagyarmati Kenessey Albert kórház traumatológiai osztályának főorvosa az M1 aktuális csatorna műsorában elmondta, hogy 14 sérültet láttak el az intézményben, 12-őt a mentők vittek be, 2-en pedig saját autóval érkeztek. A sérülések többsége zúzódás és vágott seb volt, egy esetben állapítottak meg csonttörést. Az emberek zöme úgy sérült meg, hogy az ütközéskor átrepült a szemben lévő ülésre és oda ütötte be magát.
Ugyanakkor az utasok elmondták, hogy a baleset előtt a kalauz figyelmeztette őket az ütközésre, ezért sokan megkapaszkodtak. Amennyiben ez nem történik meg, vélhetően még több volna a sérült. Több beteget megfigyelésre benntartottak az intézményben – mondta az orvos.
A váci Jávorszky Ödön Kórházba hat sérültet vittek a baleset helyszínéről a mentők, de nem sokkal később mindannyian hazatérhettek – közölte a Pest megyei intézmény szóvivője vasárnap délután az MTI-vel. Tari Adrienn tájékoztatása szerint a hozzájuk érkezettek könnyebb sérüléseket szenvedtek, jellemzően rándulások, zúzódások miatt látták el őket.
A budapesti Honvédkórház sajtóügyeletének közlése szerint egy embert mentőhelikopterrel szállítottak be az intézménybe könnyű végtagsérüléssel, ellátása vasárnap délután még zajlott.

***

Tömegszerencsétlenséget okozó veszélyeztetés miatt nyomoz a rendőrség

 

A rendőrség tömegszerencsétlenséget okozó vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt rendelt el nyomozást a vasárnap délelőtti Nógrád megyei vonatbalesettel kapcsolatban – olvasható a police.hu portálon.

A tájékoztatás szerint az Acsa és Galgaguta közötti vasúti pályaszakaszon befejeződött a baleset helyszínelése és a műszaki mentés. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztálya tömegszerencsétlenséget okozó vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése vétség miatt elrendelt nyomozás keretében vizsgálja a baleset körülményeit.
A Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálata szerint a baleset azért következett be, mert az Aszódról induló motorvonat nem várta be a kijelölt helyen, Acsa-Erdőkürt állomáson a Balassagyarmat felől érkező szerelvényt.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top