Close

Kiemelten támogatják a kis- és közepes gazdaságokat

A vidékfejlesztési források 80 százalékára mikro-, kisés közepes vállalkozások pályázhatnak a 2014-2020-as európai uniós ciklusbanmondta az agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár pénteken Bonyhádon.
 
Viski József a XIX. Bonyhádi Állategészségügyi és Állattenyésztési Tanácskozás agrárfórumán hozzátette: a maradék húsz százaléknyi forrás mindenki számára nyitva áll majd. „Így próbáljuk elejét venni annak, hogy az igazán nagy gazdaságok elvigyék a forrásokat a kis gazdaságok elől”jelentette ki.
 
Emlékeztetett: az Európai Bizottság által hétfőn elfogadott magyar vidékfejlesztési operatív program keretében 2020-ig – 300-310 forintos euróárfolyammal számolva – 1300 milliárd forintot lehet vidékfejlesztésre fordítani.     A helyettes államtitkár arra is kitért, hogy a keret minél nagyobb hányadát, 35 százalékot rendeltek beruházások finanszírozására. Az agrár-környezetgazdálkodási programra 190 milliárd, az ökogazdálkodók támogatására 60 milliárd forintot különítenek el.     Mindkét pályázati keret heteken belül megnyílik, és még idén kiírják az állattenyésztési és kertészeti pályázatokatjegyezte meg.
 
Szólt arról, hogy a korábbiaktól eltérően a fiatal gazdáknak minden pályázati formánál elkülönített összeg áll rendelkezésükre, emellett az induló támogatást is igényelhetik. „Eddig a teljesen kezdő fiatal gazdákat támogattuk, ez is változni fog, most már kell egy bizonyos termelési értéket elérő üzemméret a pályázathoz”mondta
 
Ismertetése szerint az állattenyésztés keretösszege 75 milliárd forint lesz, a védett, őshonos és veszélyeztetett állatfajták genetikájának megőrzésére 18 milliárd forintot, a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatásokra 27 milliárd forintot fordítanak.
 
Nemes Imre, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese a kérődző állatokat – elsősorban juhokat – sújtó kéknyelv betegségről elmondta: Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya megyében harminc gazdaságban 80 állat fertőzöttségét állapították meg tavaly. A hazai és uniós jogszabályok szerint az érintett gazdaságok körül 100 kilométeres védőzónát kell létrehozni, és korlátozni kell az állatok mozgását. Ha vakcinázással sikerül az állatokat megvédeni a kórtól, két-két és fél éven belül Magyarország visszakaphatja a betegségtől mentes státuszát – tette hozzá.
 
Utalt arra, hogy a szarvasmarha-tenyésztés egyik legjelentősebb exportpiaca Törökország, amely alapvetően meghatározza az ágazat bevételét. A kisázsiai ország jelenleg betegségtől mentesnek fogadja el azokat a megyéket, ahol nem fordult elő kéknyelv megbetegedés, a szállításnak ezekből a megyékből nincs állategészségügyi akadálya.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top