Close

Európa egyik legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja kezdődik Százhalombattán

A pénteki nyitó ceremóniával hivatalosan is elkezdődik a 22. Summerfest nemzetközi folklórfesztivál és népművészeti vásár. Az érdeklődőket Százhalombatta mellett Ráckevén, Tökölön és – most előszörDunavarsányban várják látványos programoktájékoztatta az MTI-t a rendezvény sajtóreferense.
A három kontinens 18 országának néptánccsoportjait felvonultató fesztivál jövő pénteken nagyszabású ceremóniával zárul.
 
Dobos Ágnes kiemelte: az idei év díszvendégei az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő magyar elemek, de a hagyományoknak megfelelően ebben az évben is érkeznek különleges együttesek például Chiléből, Kirgizisztánból, Kolumbiából, Peruból, Tajvanról. Hozzátette: a felsoroltakon kívül képviselteti magát Ciprus, Csehország, India, Kirgizisztán, Litvánia, Macedónia, Mexikó, Németország, Olaszország, Szardínia, Oroszország, Paraguay, Szlovákia és Szlovénia.
 
Több ezer éves kultúrák, eltűnőben lévő népcsoportok mutatkoznak be a nézőknek, akik nemcsak megismerhetik az egyes országok tradícióit, hagyományos kultúráját, de számos programba be is kapcsolódhatnakhangsúlyozta a referens.
 
A rendezvény hivatalos megnyitója pénteken lesz, az együttesek téri bevonulását zászlófelvonás követi, s a Szent István téren Vezér Mihály polgármester átadja a város kulcsát a legifjabb táncosnak. A fellépők ezután saját népviseletükben "menettáncos" felvonulásra indulnak a városban, amit este 7 órakor gálaműsor követ.
 
A számos állandó programelem közül Dobos Ágnes többek között a szombat esti Népek bálját, a négy napon át tartó Nemzetközi táncpanorámát emelte ki, amely mind a négy településen párhuzamosan zajlik majd, de felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyerekeket nemzetközi játszóház várja Százhalombattán.
 
A hazai fellépők műsorai közül Pál Lajos és családja Szent István templombeli koncertjét emelte ki a sajtóreferens, aki beszámolt arról is, hogy az előadásokat hagyományosan népművészeti vásár és kiállítások kísérik, idén Erdélyi Tibor és Kabai Erzsébet munkáit ismerheti meg a közönség.
 
A kísérőprogramok között fesztiválklub és folkkocsma is található, ahol naponta más és más műfaj képviselteti magát a nemzetközi fellépőknek köszönhetően, esténként nemzetközi táncház várja az érdeklődőket, emellett megjelenítik Százhalombatta történeti múltját is: a viselettörténeti bemutató a bronzkortól a középkorig idézi meg a "divatot".
 
Az idei év különlegessége, hogy jelentős szerepet kapnak a fiatal százhalombattai táncosok, akik a nemzetközileg elismert Forrás néptáncegyütteshez kötődnek, valamint fókuszba kerülnek a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő magyar elemek, így a mendei templomdíszítés szokása, a kalocsai népművészet és a magyar solymászat.
 
Hangsúlyosan jelenik meg a gasztronómia, melynek középpontjában a halételek állnak. A programsorozatot a négy település sajátosságai teszik még színesebbé, így például Ráckevén 19-én a lampionos csónakfelvonulás és vízi karnevál látványában gyönyörködhetnek a nézők.
 
A sajtóreferens a több mint két évtizedes múlttal rendelkező program fontos jellemzőjének nevezte, hogy a nemzetközi fellépőket a battaiak otthonukban szállásolják el, de mások is bekapcsolódnak a vendéglátásba, így például a 18-i ökomenikus istentisztelet után saját készítésű finomságokkal tartanak agapét a fesztiválsátorban. Hagyományosan fontos része a fesztiválnak a fogyatékkal élők számára tartott különleges rendezvényekhívta fel a figyelmet Dobos Ágnes.
 
A sajtóreferens beszámolt arról is, hogy a rendezvény – a Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetségének, a CIOFF-nak már korábban elnyert védjegye melléebben az évben az Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért (EFFE) minősítést is elnyerte.
 
A programokról ahttp:// www.summerfest.rackeve.hu , a http://www.summerfestbatta.hu és a http://www.summerfest.tokol.hu honlapokon lehet tájékozódni.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top