Close

Nemzetközi Természet-és Környezetvédelmi Filmfesztivál Gödöllőn

Május 19-én, pénteken kezdődik és egész hétvégén át tart Gödöllőn a Királyi Kastélyban a IX. Nemzetközi Természet-és Környezetvédelmi Filmfesztivál. Több mint 100 órányi, a természet csodáit és segélykiáltásait láttató film, valamint az élhető bolygót és fentartható életmódot hirdető előadások sora teszi kihagyhatatlan élménnyé az eseményt. Neves tudósok, képzett szakemberek, világlátott alkotók jelennek meg.

A gyakorlatban is kipróbálhatók a természetfilmezés-és fotózás fortélyai, kiállítások ejtik majd ámulatba az érkezőt, work-shopokon lehet eszmét cserélni a jövőről. Izgalmas és szórakoztató programok zajlanak majd kisebb és nagyobb gyerekeknek, az egész családnak. A bolygóbarát eseményen kiderül, milyen invázió fenyegeti a Balatont, miért lehet tömegpusztító fegyverként felfogni a modern építészetet, milyen ökológiai kárt okoznak a napelemek, hasznos, vagy természeti csapás volt-e a folyók szabályozása? Előadást tartanak többek között Ürge-Vorsatz Diána, Dr. Garamvölgyi Szilvia, a Balatoni Limnológiai Intézet kutatói, bemutatja látványos légi természetfotóit Radisics Milán. Megtudhatjuk, mitől vagyunk és leszünk olaj helyett termálvíz nagyhatalom, és milyen a vizek örök időktől való mozgása abban a körforgásban, amelyben a dinók ősi vizelete máig részt vesz, ugyanúgy, mint a mai műanyag darabkák. A három napos jövőbelátás mellett lesz Zóra koncert és gyermek játszóház is az ingyenesen látogatható rendezvényen, amelyet az időjárás alakulása sem befolyásolhat, mert a helyszínt a Gödöllői Királyi Kastély elegáns termei adják.
A rendhagyó esemény filmes mustráján az idén nemcsak hihetetlen látványvilágú mozgóképek lesznek, hanem a neves alkotók közül is jó néhányan ellátogatnak a mára Európa szerte számon tartott, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány által életre hívott szemlére. A filmalkotások a világ számos tájáról tudósítanak. Halászokkal szimbiózisban élő cápák, és bálnákat ragadozóként ölő emberek, a főemlősök gondolkodásra késztető világa, a természet misztikuma és objektivitása, környezetünk pusztításának és védelmének ezernyi momentuma, a vadvilág csodái, a túlélés, a szaporodás és a táplálkozás megannyi formája jelennek meg a vetítővásznakon. De túl ezeken, minden alkotásban ott az a ránk vonatkozó felvetés is, hogy mindannak, amit mi, emberek teszünk ezen a bolygón, vagy tettünk a múltban, hosszan tartó következményei vannak.

Szendőfi Balázs – Volt egyszer egy Vadvízország

A Nemzetközi Természet-és Környezetvédelmi, valamint a Kárpát-medence Természeti Értékei filmverseny azonban csak egy részét képezi a rendkívül gazdag eseménysorozattal jelentkező fesztiválnak. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány szervezésében, az Nemzeti Filmintézet támogatásával megvalósuló rendezvény pénteken, iskolásoknak szervezett tartalommal indul. Ekkor vetítések, inspiráló feladatok, izgalmas terepgyakorlat és miniatűr óriásokat elemző labormunka várja a diákokat. Szombaton és vasárnap a család minden tagja találhat magának izgalmas programot: filmek 4 helyszínen, népszerű tudományos előadások, filmszakmai gyakorlat, workshopok. Előadnak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem nagyhírű professzorai, Dr. Szabó István, Dr. Malatinszky Ákos és Dr. Garamvölgyi Judit. Tőlük megtudhatjuk: a plasztik szennyezés már szó szerint a vérünkben van-e, a vízpazarlás luxusa után vajon a szomjúság nyomora jön-e, hogyan őrizzük meg a vizes élőhelyeinket, a Velencei tó már tényleg a múlté? Szorongjunk, vagy csak fikció az egész? A nyugalom megzavarására is alkalmas Ürge-Vorsatz Diána témája, aki online ad elő-és beszélget nézőivel a klíma-és energiaválság helyzetéről. A Balatoni Limnológiai Intézet kutatói elmondják majd: invázió fenyegeti a Balaton ökoszisztémáját, és változtassunk-e strandolási szokásainkon? Bemutatja Európa felett készült, öko-lábnyomunkról készült légifotóit a mindig meglepetéssel jelentkező Radisics Milán természetfotós. Edukáció és szórakoztatás volt a szervezők célja, amikor az idei programot összeállították. Ezért az ismeretterjesztés mellett kikapcsolódásnak Zóra ad koncertet. A legfiatalabbakat pedig játszóházi programok is várják az ingyenesen látogatható rendezvényen, amelynek sikerét most az időjárás sem befolyásolhatja, ugyanis a helyszint a Gödöllői Királyi Kastély termei és kertje szolgáltatják.
https://naturefestandfilm.com/

Shares
scroll to top