Close

Londoni elemzők: késhet, de nem feltétlenül marad el az MNB-kamatcsökkentés

Londoni pénzügyi elemzők szerint késhet, de nem feltétlenül marad el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris enyhítési ciklusának felújítása a svájci jegybank árfolyamvédelmi küszöbének váratlan eltörlését követő devizapiaci viharok után sem.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőinek helyzetértékelése szerint az MNB valószínűleg jóval toleránsabb a svájci frankkal – és bizonyos mértékig az euróval – szembeni forintgyengülés iránt, mint korábban, mivel a devizahitel-kitettség leépítését célzó programok nyomán meredeken csökkent a magyar gazdaság külső sebezhetősége.

Egyes szektorokból gyakorlatilag eltűntek a svájci frankban denominált devizaalapú kötelezettségek, a közfinanszírozási szféra frankban fennálló kitettsége pedig elhanyagolható – hangsúlyozzák a JP Morgan londoni elemzői.
Ennek alapján – valamint figyelembe véve a magyar gazdaság jelenlegi deflációs környezetét, és azt is, hogy a devizaárfolyam-hatások inflációs átszűrődési rátája jelentősen csökkent a 2008-as pénzügyi válság óta – a ház fenntartja azt az előrejelzését, hogy az MNB az idei első negyedévben 0,50 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre.
A JP Morgan londoni elemzői szerint az mindazonáltal lehetséges, hogy ennek az enyhítésnek egy része a mostani devizapiaci felfordulás miatt átcsúszik a második negyedévre.
Az MNB monetáris enyhítési ciklusának idei újrakezdését más nagy londoni házak is jósolják, bár ez az előrejelzés nem teljesen konszenzusos a Cityben.
A Goldman Sachs (GS) bankcsoport elemzői szintén azt valószínűsítették legutóbbi prognózisukban, hogy a jelenlegi inflációs kilátások, a magyar gazdaság növekedési lendületének lassulása, valamint a devizaalapú hitelek jelentette kötöttség enyhülése együtt további monetáris enyhítést eredményez 2015 első felében. A GS londoni elemzői is 0,50 százalékpontos MNB-kamatcsökkentéssel számolnak az idén.
A Goldman Sachs jelenlegi előrejelzése az, hogy a magyarországi infláció legkorábban 2016 negyedik negyedévében, vagy 2017 első negyedévében éri el a 3 százalékos jegybanki célt.
A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakértői pénteki helyzetértékelésükben közölték: véleményük szerint a devizaalapú ingatlanhitelek átváltási programja után fennmaradó devizakitettség már nem jelent rendszerszintű kockázatot a magyar pénzügyi rendszer stabilitására a svájci frank robbanásszerű erősödése után sem.
Az RBS londoni elemzőinek becslése szerint a háztartási és a vállalati szektorban együtt hozzávetőleg 4,1 milliárd svájci franknak megfelelő, nem euróban fennálló devizaalapú hitelállomány maradhatott. A ház szakértői úgy számolnak, hogy a kamat- és tőketörlesztési költségek 20 százalékos, egész évre vetített emelkedését feltételezve ennek az adóssághányadnak a megemelkedő adósságszolgálati terhei 0,2 százalékponttal lassíthatják a magyar hazai össztermék (GDP) idei növekedési ütemét, tekintettel a fogyasztási és beruházási kiadásokra gyakorolt várható hatásra.
Ez „nem masszív, de valószínűleg tartós” növekedési hatás lesz, mivel a tényleges és a potenciális gazdasági kibocsátásban egyaránt jelentkezik – jósolták az RBS elemzői.
A ház londoni közgazdászai ennek ellenére úgy vélekednek, hogy a svájci fejlemények miatt megnövekedett devizaárfolyam-kockázat szűkíti a magyar monetáris politika enyhítési mozgásterét, a cég szerint ezért úgy tűnik, hogy csökkent a további MNB-kamatcsökkentések valószínűsége.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top