Close

Robbanófej helyett dokumentumokat tartalmazott a szoborba rejtett gránát

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
Prága, 2014. október 6., hétfő (MTI) – Robbanófej helyett történelmi dokumentumokat tartalmazott az az első világháborús gránát, amelyet Nepomuki Szent János szobrának talapzatában találtak az észak-morvaországi Olmützhöz (Olomouc) közeli Norbercany faluban.

A gránátot a múlt héten a szobor restaurálása közben találták meg, és felnyitásához a rendőrség tűzszerészeit is kihívták. Végül is nem volt rájuk szükség, mert kiderült, hogy a gyanús gránát teljesen veszélytelen, csak egy régi dokumentumokkal teli üveget tartalmaz.
„Az üvegben a falut érintő, első köztársaságbeli dokumentumok és mintegy húsz darab papírpénz és érme volt, amelyeket a helyi tanító 1925-ben, rejtett el titokban a szoborban” – közölte Irena Cernocká rendőrségi szóvivő.
„A gondos tanító egyebek között összeírta a falu lakosságát, azok vagyonát, földjeit, és megadta a korabeli élelmiszerárakat. Ugyanakkor az üvegbe elrejtett különféle élelmiszerjegyeket, bankókat és mintegy 20 darab érmét is. Leírja azt is, hogy mindezt titokban tette, hogy hírt adjon az utókornak” – fejtette ki Cernocká.
A falu krónikája szerint 1925-ben restaurálták a 19. századból származó szobrot, de a krónika az elrejtett dokumentumokat nem említi. A helyiek szerint az elrejtett „gránátról” senki nem tudott.
„Az eredeti dokumentumokat az olmützi honismereti múzeumban helyezzük el. A falunak elkészítjük a másolatokat és az érmék egy részét is visszakapják” – közölte Miroslav Koudela, a múzeum szakmunkatársa.
Norbercany önkormányzata úgy döntött, hogy a szobor visszahelyezésekor a talapzatba egy újabb „gránátot” helyeznek el, amely a falu és a cseh társadalom mai állapotáról ad hírt az utókornak.
 
 
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top