Close

Madách Imre halálának 150. évfordulójára emlékeztek Alsósztregován

Alsósztregova (Dolná Strehová), 2014. október 3., péntek – Magyar-szlovák nyelvű Madách-verseskötet jelent meg a költő halálának 150. évfordulójára, „…titkod a világ, …tvojímtajomstvom je svet” címmel.  

A kiadó, a Szlovák Nemzeti Múzeum Magyar Kultúra Múzeuma igazgatója a pénteki Alsósztergovai Madách-ünnepségen elmondta: szeretnék feléleszteni a Madách-kultuszt Szlovákiában, és jobban Madáchra irányítani az irodalmárok és a diákok figyelmét.
Jarábik Gabriella az MTI-nek hangsúlyozta: Madách Imrének eddig még nem jelent meg magyar-szlovák nyelvű verseskötete. A „…titkod a világ, …tvojímtajomstvom je svet” kiadásával is szerették volna a szlovákiai magyarok, de a szlovákok figyelmét is felhívni Madách Imre sokszínű írói, költői világára. 
Hozzátette: a Madách fő műve, Az ember tragédiája tiszteletére az író szülőházában áprilisban nyílt kiállítást már több mint kétezren látták, többségük azonban Magyarországról érkezett.
Tóth László, a kétnyelvű Madách-verseskötet szerkesztője az ünnepségen hangsúlyozta: Madách verseit „a Tragédia XVI. színének tekinthetjük, általuk a 19. és 21. század emberi, társadalmi kérdéseire is választ találunk”.
Praznovszky Mihály irodalomtörténész arra hívta fel a figyelmet, hogy Madách „nem csak egykötetes szerző vagy húszkötetes drámaíró”. Szerinte Madách verseiben „egy másik ember tárul fel előttünk, őt is érdemes megismernünk”.
Tőzsér Árpád felvidéki magyar író úgy vélekedett, nem csak Madách kora, de a kortárs magyar irodalom sem tudja értékén mérni az író életművét. A nemzet művésze reményét fejezte ki, hogy Madách szellemi hagyatékát az alsósztregovai kastély rendbetételével és az ott nyílt kiállítással a közgondolkodásba is jobban be tudják vinni. Ugyanakkor – fogalmazott -, ehhez az is kellene, hogy a szlovákiai írók és irodalmárok és magyar társaik rendszeres találkozókkal zarándokhellyé tegyék a költő szülőházát. 
A költő halálának 150. évfordulója alkalmából rendezett Madách Imre Napok rendezvényei szombaton a Nógrád megyei Csesztvén folytatódnak. 
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top