Close

Birtokba vették Kemény János báró leszármazottai a marosvécsi kastélyt

Kolozsvár, 2014. szeptember 30., kedd (MTI) – Kemény János báró leszármazottai kedden birtokba vették a marosvécsi (Brancovenesti) kastélyt, amelyben az erdélyi helikoni írói közösség alakult és tartotta éves találkozóit – közölte a maszol.ro portál.
 

    Az impozáns négy sarokbástyás épületben államosítása óta neuropszichiátriai rehabilitációs központ működött. Az intézmény számára az Európai Unió támogatásával építettek új épületegyüttest a településen, az elmúlt tíz napban költöztették át a betegeket. Az intézmény további egy hónap haladékot kapott az épület teljes kiürítésére. 
    Egy a maszol.ro-nak nyilatkozó örökös elmondta, a család ezután kíván dönteni a meglehetősen jó állapotban fennmaradt várkastély rendeltetéséről. 
    A Marosvásárhelytől 42 kilométerre északra fekvő marosvécsi várkastélyt 1648-ban ajándékozta II. Rákóczi György erdélyi fejedelem a Kemény családnak. Falai helyenként a háromméteres vastagságot is elérik. Az épületet többször átépítették, a körülötte levő parkot a 20. század elején alakították át. 
    A négy sarokbástyás kastélyban tartotta találkozóit a Kemény János író által 1926-ban alapított helikoni írói társaság. A közösség által szerkesztett folyóirat, az Erdélyi Helikon a két világháború közötti legjelentősebb erdélyi magyar kulturális lap volt. 
    A helikoni társaságnak olyan jelentős írók és költők voltak a tagjai, mint Áprily Lajos, Bánffy Miklós, Berde Mária, Dsida Jenő, Jékely Zoltán, Kemény János, Kós Károly, Kuncz Aladár, Nyírő József, Reményik Sándor, Szemlér Ferenc, Tamási Áron, Tompa László, Wass Albert és mások. 
    A kastélyparkban megtalálható, Kós Károly által készített kőasztalt a Helikon írói ajándékozták Kemény Jánosnak és feleségének 1935-ben. 
 
 

MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top