Close

Önkormányzat 2014 – Visszalép Falus Ferenc

Budapest, 2014. szeptember 29. Falus Ferenc, az MSZP, a DK és az Együtt-PM közös főpolgármester-jelöltje (b) és Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom főpolgármester-jelöltje beszélget a sajtótájékoztató előtt Budapesten 2014. szeptember 29-én. A tájékoztatón Falus Ferenc bejelentette visszalépését, Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke Bokros Lajos támogatására kérte párjaik szavazóit. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Visszalép Falus Ferenc főpolgármester-jelölt az önkormányzati választáson. Az Együtt-PM jelöltje, akit az MSZP és a DK is támogatott, ezt hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón jelentette be. A tájékoztatón Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke Bokros Lajos támogatására kérte pártjaik szavazóit.

Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa)főpolgármester-jelöltje azt hangoztatta, hogy október 12-én demokrácia és diktatúra között kell választani. A politikus televíziós vitára hívta ki Tarlós István főpolgármestert.

A sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Magyar György – aki független jelöltként pályázott a főpolgármesteri posztra – megerősítette, hogy ő is visszalép Bokros Lajos javára.

Falus Ferenc a döntését egyebek mellett azzal indokolta, hogy szélesebb koalíciót megtestesítő jelöltre van szükség. Azt mondta, korábban az önkormányzati választás helyi ügyekről szólt, de ma a Fidesz szándéka az, hogy megsemmisítse az önkormányzatokat, felszámolja a szabad önrendelkezés utolsó bástyáját.

A választás tétje, hogy megakadályozzuk ezt és megtörjük a Fidesz hatalmi törekvéseit a fővárosban – fogalmazott. Úgy értékelte, hogy ennek a célnak az elérését segíti az, ha a választóknak kevesebb jelölt közül kell választaniuk, ha egy szélesebb koalíciót hoznak létre.

Falus Ferenc azt kérte a választóktól, hogy október 12-én szavazzanak a demokratikus pártok jelöltjeire. Kérdésre válaszolva azt mondta, nem bánta meg, hogy elindult, a visszalépésről pedig saját maga döntött. Közölte, az Együtt-PM listáját a második helyen szereplő Karácsony Gergely vezeti.

Magyar György úgy fogalmazott, hogy ő egy „ügyvédtípusú ember”, azaz ügyfelei érdekeit kell képviselnie. Ha öt ellenzéki főpolgármester-jelölt maradt volna, akkor lett volna öt kis vesztes és egy óriási vesztes, Budapest – közölte. Magyar György – aki felmutatta a visszalépéséről szóló iratot – azt kérte, a többi jelölt is fontolja meg a visszalépést, hogy csak egy maradjon.

Szigetvári Viktor elmondta, hogy ő kezdeményezte a Falus Ferenc visszalépéséről szóló, a múlt héten titokban zajló tárgyalásokat Gyurcsány Ferenccel, Bokros Lajossal, Magyar Györggyel és másokkal. Ezzel a nappal új lendületet kap a kampány, „tisztességes emberek tisztességes célért fognak össze a fővárosban, hogy leváltsák Tarlós Istvánt” – fogalmazott. Kijelentette, van esély a főpolgármester leváltására, és ezt a célt az Együtt ügyvezető társelnökeként maximálisan támogatja.

Szigetvári Viktor szerint Bokros Lajos mostantól az esélyes jelölt. Arra a felvetésre, hogy a PM bejelentette, nem támogatja Bokros Lajost, azt mondta, a PM is részt vett az egyeztetéseken, támogatta ezt a folyamatot, és tájékozódnia kell az ügyben.

Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy ha az önkény emberei és demokrata pártok küzdenek egymással, akkor már nem fontosak azok a különbségek, amelyek elválasztják egymástól a liberálisokat, a konzervatívokat, a különböző színezetű baloldaliakat. Ilyen küzdelemben a demokraták egységére van szükség – hangoztatta.

A sajtótájékoztatót levezető Pusztai Erzsébet, a MoMa elnökségének tagja közölte, hogy az MSZP is részt vett az egyeztetéseken, ám az ő szervezeteik délután döntenek Bokros Lajos támogatásáról. Azt is megjegyezte, hogy a pártok programja között nincs markáns eltérés.

Bokros Lajos beszélt arról is, hogy Falus Ferencre és Magyar Györgyre szüksége van Budapest népének és a leendő önkormányzatnak is. Az alig több mint egy évvel ezelőtt alapított MoMa elnöke szerint „egy vezérelvű parancsuralom megroppantotta az alkotmányos jogállam gerincét”, illiberális demokráciáról szónokolnak, kiveszik a demokráciából a szabadelvűséget, és valami olyasmiről beszélnek, ami összeférhetetlen a nyugati civilizációval.

Azt mondta, hogy a szabadságot huszonöt éve Gorbacsov kezéből kaptuk, most pedig a magyar népnek saját nemzeti érdekében kell megküzdeni érte. Ezért a pártok között a szakpolitikai kérdések helyett „a rendszerpolitikai” kérdések az elsődlegesek – tette hozzá. Véleménye szerint választani kell a demokrácia és a diktatúra, a verseny és a monopóliumok, a társadalmi szolidaritás és az elnyomás, az alkotmányos jogállam újjáépítése és „az alkotmánytalan jogtiprás”, a nyugati civilizáció és az oroszországi ihletésű „irányított diktatúra” között.

Bokros Lajos szerint lehet, hogy az október 12-ei választás szabad lesz, de nem lesz tiszta. Erre példaként azt hozta fel, hogy nem egyenlőek az esélyek, hiszen a fővárosi tömegközlekedési eszközöket egy párt választási plakátjai uralják.

A Tarlós Istvánnal folytatandó vitára azt mondta, „nem kell félni, nem eszek embert”. A vita nem személyeskedésről szól, nem híve a sárdobálásnak – közölte.

A szavazólapra vonatkozó kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a budapestit még nem kezdték el nyomtatni, így Falus Ferenc és Magyar György neve nem szerepel majd rajta. Pusztai Erzsébet hozzátette: Bokros Lajos neve mögött a Modern Magyarország Mozgalom logója lesz csak, ezen már nem lehet változtatni.

Bokros Lajos egy másik kérdésre megerősítette, hogy továbbra is jobboldali politikusként határozza meg magát. Gyurcsány Ferenc szerint a MoMa elnökének személyében egy demokratát támogatnak, ez felülírja a szokásos bal- és jobboldali megkülönböztetéseket. Szigetvári Viktor azt mondta, büszkén támogatja ebben a helyzetben Bokros Lajost, mert a gazdaságpolitikájával egyetért.

Gyurcsány Ferenc beszámolt arról is, hogy Falus Ferenc visszalépéséről telefonon tájékoztatta Fodor Gábort, a liberálisok elnökét, és kérte, hogy jelöltjük is lépjen vissza. Fodor Gábor annyit reagált, hogy végiggondolják – idézte fel a politikus.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top