Close

Kidőlt fák, áramkimaradás, szünetelő közlekedés – rendkívüli intézkedések a vihar miatt

Fonyód, 2014. május 15. Homokzsákokat pakolnak egy víz alatt álló utcában Fonyódon, ahol az erős északi szél miatt kiöntött a Balaton 2014. május 15-én. - © MTI Fotó: Varga György

Fonyód, 2014. május 15. Homokzsákokat pakolnak egy víz alatt álló utcában Fonyódon, ahol az erős északi szél miatt kiöntött a Balaton 2014. május 15-én. - © MTI Fotó: Varga György

A viharos időjárás szerdai kezdete óta 960 alkalommal riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit. Országszerte sok épület – családi házak, kórház, iskola, idősotthon – rongálódott meg a viharos szélben, több tízezren maradtak áram nélkül. A Balaton déli partján a viharos szél által keltett óriáshullámok öntötték el a partokat több helyen.

 

A dél-balatoni vasútvonalon kialakult időjárási helyzet miatt több rendkívüli intézkedést vezetett be a MÁV-Start

A Budapestről Nagykanizsára és Nagykanizsáról Budapestre a kétóránként közlekedő gyorsvonatok indulási idejében biztosít eljutási lehetőséget a vasúttársaság. Budapest és Székesfehérvár között vonattal, Székesfehérvár és Nagykanizsa között azonban csak vonatpótló autóbuszokkal lehet utazni. A rendkívüli helyzetre tekintettel a Budapest-Déli pályaudvar-Nagykanizsa vonalon egyik irányban sem kell gyorsvonati pótjegyet váltani.

Felidézték: a dél-balatoni vasútvonalon több szakaszon kidőlt, vagy megdőlt fák akadályozzák a vonatközlekedést. Aki teheti, ne is tervezzen most utazást a Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Nagykanizsa vasútvonalon – kérték.

Szünetel még a vasúti közlekedés a kidőlt fák miatt Gyékényes és Somogyszob, továbbá Kaposvár és Kaposmérő között.
A Mávinform azt javasolja az utasoknak, hogy indulás előtt tájékozódjanak a menetrendről és az aktuális helyzetről Mávdirekt 06-40 49-49-49-es helyi tarifával hívható telefonszámán, illetve a MÁV, a MÁV-Start vagy a vonatinfó weboldalán.

Kidőlt fák okoztak áramkimaradásokat Békés megyében

Kisebb üzemzavarokat okozott a békés megyei áramszolgáltatásban a szerda este óta tartó viharos szél és esőzés, több helyen fák dőltek a villanyvezetékekre – közölte a dél-alföldi villamosenergia-szolgáltató csütörtökön az MTI-vel.

Az EDF DÉMÁSZ közleménye szerint szerda este Battonyán egy vezetékre dőlt fa okozott rövidebb üzemzavart, amely 40 fogyasztót érintett. Mezőkovácsházán letört faágak estek a vezetékre, emiatt átmenetileg 573 lakásban nem volt áram.

Csütörtökön Békéscsabán a Lencsési lakótelep mögötti magánházas lakóövezetben a tartós esőzés miatt két elöregedett, 30 méter magas nyárfa dőlt a vezetékre. A vezeték nem szakadt el, de a balesetveszély miatt a katasztrófavédelem a fák kivágása mellett döntött és kérték a hálózat átmeneti feszültségmentesítését. A kikapcsolás több száz lakást érintett.

Ugyancsak Békéscsabán a szél miatt letört ágak okoznak gondot a középfeszültségű hálózaton, emiatt félezer fogyasztónál átmenetileg szünetel az áramszolgáltatás. A hibaelhárítás folyamatban van – közölte a villamosenergia-szolgáltató.

Másfél nap alatt ezerszer riasztották a tűzoltókat

A viharos időjárás szerdai kezdete óta 960 alkalommal riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit. Országszerte sok épület – családi házak, kórház, iskola, idősotthon – rongálódott meg a viharos szélben, több tízezren maradtak áram nélkül.

A kicsapódó hullámok miatt újabb tűzoltókat vezényeltek a Balatonhoz. Délután Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató Fonyódon tájékozódik a dél-balatoni helyzet kezeléséről és a viharos időjárás okozta károkról.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője csütörtök délután az MTI-nek elmondta: 104 lakóépületben és 20 közintézményben keletkezett kár. Jellemzően tetőket, kéményeket rongált meg a viharos erősségű szél.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaskán 26 családi ház rongálódott meg a viharban. A tűzoltói beavatkozás idejére száztíz embert helyeztek el ideiglenesen a falu kultúrházában, valamint rokonoknál.

A tatabányai Szent Borbála Kórház tetejét öt négyzetméteren megbontotta a szél, de a káreset a betegellátást nem befolyásolja.

Tiszavasváriban egy általános iskola épületének tetején egy használaton kívüli kémény elvált a faltól a viharos erejű szél miatt, veszélyeztetve ezzel a tanulókat és a környező épületeket is. Hetven gyereket a szomszédos épületrészbe küldtek át, a szomszédos családi házból két embernek kellett átmenetileg elhagynia az otthonát az omlásveszély miatt.

A Tolna megyei Gyönkön, a Táncsics utcában idősek otthonára dőlt egy fa. Kaposváron szintén egy kidőlt fa okozott balesetet, a Pécsi utcában egy motorosra dőlt rá egy fa.

Zalaegerszegen egy benzinkút tetejét bontotta meg a viharos erejű szél reggel, ez veszélyt jelentett a gyalogos közlekedésre és a közeli út forgalmára.

A viharos időjárással összefüggésben országszerte több tízezren maradtak áramszolgáltatás nélkül. Csak az E.ON hálózatában harminc középfeszültségű vonalon van üzemzavar, a Dél-Dunántúlon több mint tizennégyezer, Észak-Dunántúlon majdnem ezernyolcszáz, a Tiszántúlon pedig több mint kilencszáz fogyasztónál nincs áram. Leginkább Kaposvár és Nagykanizsa környékén vannak zavarok – írta az OKF.

Emellett szünetel az áramszolgáltatás több Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, Bózsván, Nagyhután, Kishután és Pálházán, továbbá Miskolc egy részén. Csongrád megyében majdnem négyszáz, Bács-Kiskun megyében ötezer fogyasztónál nincs áram, és a Békéscsabán kidőlt fák miatt a megyeszékhely több mint félezer fogyasztója is szolgáltatás nélkül maradt.

A Balaton déli partján a viharos szél által keltett óriáshullámok öntötték el a partokat több helyen. Az OKF információi szerint hét településen, összesen 25 kilométeren mintegy 750 ingatlant védenek homokzsákokkal.

A barcsi, a nagyatádi, a marcali, a siófoki és a kaposvári hivatásos tűzoltóságról összesen harminc hivatásos tűzoltót, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központból pedig ötven hallgatót vezényeltek a Balaton-parti védekezéshez, a veszélyeztetett területekre. Kaposváron a közterület-felügyelők és a városgondnokság munkatársai is segítenek a tűzoltóknak.

Balatonfenyvesen a viharos erejű szél és a tó magas vízszintje miatt több utca víz alá került, önkéntes tűzoltók rakják a homokzsákokat, hogy a veszélyeztetett ingatlanokat megvédjék. Lombár Gábor polgármester arra számít, hogy a délutánra ígért jelentős mennyiségű eső tovább ronthat a helyzeten.

Hídvégi József, Fonyód polgármestere elmondta: a több mint 130 kilométer per órás széllökések miatt reggel óta „vízszintesen esik” az eső. A víz a fonyódligeti területen több telekre is betört, de mivel a házak 30-40 centiméteres lábazatra épültek, és homokzsákokkal is védik őket, nincsenek veszélyben. Idén az erős szél miatt már harmadszor lépett ki a medréből a tó ezen a településrészen. A polgármester azt mondta: a fonyódi löszfal egyelőre „tartja magát”.

A dél-balatoni vasútvonalon több szakaszon kidőlt vagy megdőlt fák akadályozzák a vonatközlekedést. A MÁV azt javasolja, aki teheti, a Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Nagykanizsa-Murakeresztúr-Gyékényes vonalon ne tervezzen utazást.

Zala megyében három szakaszon nem járnak a vonatok. Nagykanizsa-Murakeresztúr, Nagykanizsa-Balatonszentgyörgy, Nagykanizsa-Gyékényes közötti szakaszon nem menetrend szerint közlekednek a vonatok. A Budapest-Miskolc vasútvonalon is fa dőlt a pályára Mezőkövesd és Mezőkeresztes között. Emiatt a vonatok csak az egyik vasúti pályán közlekednek.

Szintén Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által üzemeltetett közutakon több helyen is kidőlt fák akadályozzák a forgalmat.

A Magyar Közút arra kéri a járművezetőket, mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról az Útinform szolgálatánál, valamint megyei és autópálya diszpécsereknél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a viharos szél, a jelentős mennyiségű csapadék, felhőszakadás, illetve heves zivatarok miatt. A viharos szél miatt 11 megyére, 14 megyére valamint Budapesten adtak ki másodfokú figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint még csütörtök éjjel is lehet helyenként 100 kilométer per órás széllökés, de péntekre egyre többfelé veszít erejéből a szél. Pénteken helyenként még tartósan esik majd az eső, de a hétvége további részében már inkább zápor, zivatar valószínű.

Háromezer fogyasztó van áram nélkül Zalában

A délutáni adatok szerint 16 településen mintegy háromezer fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás Zalában – közölte csütörtökön az MTI-vel a megyei védelmi bizottság.

Az áramszolgáltató tájékoztatása alapján a védelmi bizottság arról is hírt adott, hogy a hibák elhárításán folyamatosan dolgoznak a szakemberek.

A rendkívüli időjárás miatt a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a nap során megerősítette a megyei főügyeletet és a műveletirányítási szolgálatokat. A megyében csütörtök délutánig 43 alkalommal vonultak ki a tűzoltók a szélvihar miatti káresetekhez.

Békéscsabán helyreállt az áramszolgáltatás

Békéscsaba valamennyi városrészében helyreállt az áramszolgáltatás csütörtök délutánra – közölte az EDF Démász dél-alföldi villamosenergia-szolgáltató cég az MTI-vel.

A szerda este óta tartó viharos szél kisebb üzemzavarokat okozott a szolgáltatásban, több helyen fák dőltek a villanyvezetékekre. A cég közleménye szerint csütörtökön Békéscsabán a Lencsési lakótelep mögötti magánházas lakóövezetben két elöregedett nyárfa dőlt a vezetékre. A katasztrófavédelem úgy döntött, hogy ki kell vágni a fákat, ezért kérte a hálózat átmeneti feszültségmentesítését.

Ugyancsak letört ágak okoztak gondot a középfeszültségű hálózaton Békéscsabán: félezer fogyasztónál átmenetileg szünetelt az áramszolgáltatás, de a hibát azóta már elhárították – áll a közleményben.

Eddig tizenkét kidőlt fa miatt riasztották a tűzoltókat Budapesten

Az elmúlt 24 órában többségében kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat Budapesten – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Kisdi Máté ismertetése szerint tizenkét esetben kidőlt fák miatt riasztották a szakembereket, két másik esetben pedig épületek tetőszerkezetét bontotta meg a szél. A III. kerületi Vihar utcában a bádoglemez lógott, egy VIII. kerületi épület tetején pedig cserepek lazultak meg.

A II. kerületben egy tíz méter magas fa dőlt kerítésre, telefonvezetékre és egy autóra. A X. kerületi Maglódi úton szintén egy magas fa veszélyeztette a járókelőket, a IV. kerületben pedig egy tizenöt méter magas fa dőlt meg veszélyesen – közölte a szóvivő.

Fák dőltek ki Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Csütörtök délutánig több mint ötvenszer vonultak ki a Jász-Nagykun-Szolnok megyei tűzoltók a vihar okozta károk miatt – közölte S. Tóth Anikó megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint Fegyverneken a Táncsics utcában ledőlt egy családi ház kéménye, a tető is beszakadt, azt fóliával fedték be a lakók. A födém alátámasztásában a tűzoltók segítettek. Szolnokon, a Magyar utcában egy nagyobb méretű hirdetőtáblát szakított le félig a szél, amely ezután mintegy tíz méter magason lógott, veszélyeztetve a járókelőket.

Ugyancsak Szolnokon, a Pozsonyi utcában egy tűzfalat bontott meg a vihar.

A megyében több útszakaszt is elzárt rövid időre néhány lezuhanó fa vagy faág.

Áramkimaradásokat okozott a vihar Heves megyében

Több helyen is áramkimaradásokat is okozott a vihar Heves megyében – közölte honlapján csütörtökön a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

Tájékoztatásuk szerint délután három óráig több mint száz bejelentés érkezett a megyei műveletirányításra. A viharban vezetékekre dőlt fák áramkimaradást okoztak Gyöngyösön, Mátrafüreden, Galyatetőn, Egerszóláton és Egerszalókon is.

Több helyen dőltek fák autókra, házakra, játszóterekre, és számos ház tetőszerkezetét is megbontotta a vihar. Egerben a közlekedésben is okoztak fennakadásokat az útra dőlt fák.

Hevesi Katalin, a katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője elmondta: tudomásuk szerint a káresetek egyikénél sem történt személyi sérülés.

 

A fotón: Fonyód, 2014. május 15. Homokzsákokat pakolnak egy víz alatt álló utcában Fonyódon, ahol az erős északi szél miatt kiöntött a Balaton 2014. május 15-én. – © MTI Fotó: Varga György

Forrás: MTI / hirado.hu / boon.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top