Close

Előre hozott választásokat akar az ukrán ellenzék

Az ellenzék előre hozott elnökválasztást akar, kiszabadítani a bebörtönzött Julija Timosenkót, és Ukrajnát az Európai Unióba vezetni. Arszenyij Jacenyuk, a Haza vezetője nem adott egyenes választ arra az ajánlatra, hogy miniszterelnök legyen. A posztot Viktor Janukovics elnök ajánlotta fel neki, Vitalij Klicskónak, az Ütés vezetőjének pedig azt, hogy legyen miniszterelnök-helyettes. Kijevben az államfői ajánlat ellenére is folytatódtak a tüntetések az éjszaka.

Előre hozott elnökválasztás kiírását követeli még az idén az ellenzék Ukrajnában – jelentette be Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt vezetője szombat este Kijevben a Függetlenség terén felállított emelvényen, Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt vezetője pedig közölte: a harc folytatódik.

Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivcsina) vezetője nem adott egyenes választ arra az ajánlatra, hogy ő legyen az ország miniszterelnöke.

Közölte: az ellenzék kész vállalni az országért a felelősséget, de hozzátette: „a nép határozza meg, milyen legyen Ukrajnában a hatalom. Nem engedünk az álláspontunkból”.

Kijelentette: az ellenzék egy szót sem hisz abból, amit a hatalom mond, és csak a tetteket fogják elfogadni. Hangsúlyozta: az ellenzék kész Ukrajnát az Európai Unióba vezetni és kiszabadítani a bebörtönzött Julija Timosenko ellenzéki vezetőt.

A három ellenzéki vezető szombaton három órán át tárgyalt Viktor Janukovics elnökkel, aki a miniszterelnöki tisztséget ajánlotta fel Jacenyuknak és miniszterelnök-helyettesi tisztséget kínált Klicskónak.

Ukrajnában 2015-ben esedékes a következő elnökválasztás.

A nyugatbarát ellenzék és a hatalom között november óta folyik a hatalmi harc, amióta Janukovics az utolsó pillanatban lemondta az Európai Unióval kötendő társulási szerződés aláírását. A tüntetők és az ellenzék közötti összecsapásokban legalább hatan életüket vesztették, több százan megsebesültek.

Éjszaka is folytatódtak a tüntetések Kijevben

Viktor Janukovics államfő kompromisszumos ajánlatai ellenére vasárnapra virradóan is folytatódtak a kormányellenes tüntetések Kijevben.

Az éjszaka folyamán mintegy kétezer tüntető az ukrán főváros központjában megrohamozott egy épületet, amelyet a biztonsági erők használtak. A rendőrök könnygázzal, illetve vakítógránátokkal igyekeztek feltartóztatni őket. A tüntetők körülzárták az épületet, a biztonsági erőket távozásra szólították fel. Személyi sérülésről nem érkezett jelentés.

Kivonultak a rendőrök az Ukrán Házból

Kijevben a rendőrök vasárnap kivonultak a belvárosi Európai téren lévő Ukrán Ház nevű kulturális központból, amely ezt követően a tüntetők ellenőrzése alá került – közölte a helyi sajtó.

Az ukrán belügyminisztérium korábban azt közölte, hogy előző nap az épületben a rendfenntartó erők pihenő tartalékosait szállásolták el. Vasárnap egy órakor – helyi idő szerint – a tüntetők váratlanul megrohamozták az épületet, betörték ablakait és a bejárati ajtót, de nem sikerült benyomulniuk.

A tárca szerint a rendőrök nem hagyták magukat provokálni. A tüntetők azonban körülzárták az épületet és tárgyalásokat kezdtek a bent lévőkkel.

Céljuk az volt, hogy a rendőröket túszul ejtsék, és a megmozdulások fő helyszínén, a Majdanon (Függetlenség terén) őrizetbe vett társaikra cseréljék ki őket.

Ezt elkerülendő a belügyminiszter parancsot adott az épületben lévő erők kivonására, ami zavartalanul meg is történt.

***

Ungváron is elmérgesedett a helyzet

Kárpátalja a nyolcadik ukrajnai megye, ahol a tüntetők követelik a kormány és a kormányzó lemondását. Ungváron egyszerre tüntetnek a kormány támogatói és az ellenzék képviselői, a két tüntetőtábort rendőrkordon választja el egymástól.

Ungváron elmaradt a megyei tanács szombatra meghirdetett rendkívüli ülése, amely az országban kialakult helyzetet vitatta volna meg, és amit a tüntetők már egy hete követeltek. A városban egyszerre tüntetnek a kormány támogatói és az ellenzék képviselői, a két tüntetőtábort rendőrkordon választja el egymástól. A Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás épületét több száz gázálarccal, pajzzsal és elektromos sokkolóval felszerelt rendőr védi.
 
Az ellenzékiek azt követelik, hogy mondjon le Olekszandr Ledida kormányzó, illetve, hogy a Régiók Pártjából lépjenek ki a képviselők. A tiltakozók követelésére a tömeg előtt meg is jelent a kormányzó, aki rendőrök és saját szimpatizánsai által védett területről hangosbemondón beszélt a kordonon kívül álló több száz ungvári tüntetőhöz. Azt mondta: Kárpátalján a helyzet stabil, és ezt meg is kell őrizni. A kormányzót kifütyülték és hógolyókkal dobálták meg. Az ellenzékiek szerint fizetett csoportok védik a kormányzót.

A rendőrségi túlerőt látva, a demonstrálók végül nem rohamozták meg a Közigazgatási Hivatalt, hanem a tőle száz méterre lévő ukrán költő, Tarasz Sevcsenko szobránál állították fel sátraikat.

Forrás: MTI/hirado.hu/Duna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top