Close

Mesterházy az összefogás miniszterelnök-jelöltje

Az MSZP rendkívüli kongresszusa titkos szavazáson 99,7 százalékos többséggel az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjévé választotta Mesterházy Attila pártelnököt, és egyhangúlag jóváhagyta az összefogásról szóló, korábban meghirdetett szövetségkötést.

 
A baloldali ellenzék pártvezetői január 14-én jelentették be, hogy közös listán indulnak a parlamenti választáson. Akkor azt is közölték, hogy a névsort, miniszterelnök-jelöltként Mesterházy Attila MSZP-elnök vezeti, akit Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, a Liberálisokat képviselő Fodor Gábor, és Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke követ. Az összefogásban részt vevő pártok vezetői akkor megállapodtak az egyéni választókerületek elosztásáról is.
Mesterházy Attila felszólalását a Papp László Budapest Sportarénában rendezett évértékelő és egyben kampányindító nagygyűlésen egy videó vezette fel, amelyben szülei és az összefogás miniszterelnök-jelöltje beszélt gyerekkoráról. Mint kiderült, csoda, hogy Mesterházy születését követően életben maradt. Megtudtuk azt is, hogy gyerekkorában nagy volt az igazságérzete, és hogy eleinte diplomata akart lenni. 17 évesen lettek egy pár későbbi feleségével, akivel a gimnáziumban egy osztályba jártak. A családi történetek után a videóban Mesterházy londoni élményeiről beszélt, ahol rengeteg olyan magyar fiatallal találkozott, akik nem biztos, hogy hazajönnek.
Szerinte a koalíciós kormányzásuk nem hoz azonnal Kánaánt, de biztonságot és nyugalmat igen.
A videót követően Mesterházy „Orbánnak mennie kell” felkiáltással kezdte élő beszédét. A miniszterelnök-jelölt biztos benne, hogy Orbán menni is fog. Szerinte amit lehetett, azt Orbánék elvették az emberektől, így például a magánnyugdíjpéztári megtakarításokat, a trafikokat, a földeket, takarékszövetkezeteket.
Mesterházy beszédében külön kitért a Simicska birodalomra. A Közgép –  számításai szerint – több százmilliárdot keresett az elmúlt időszakban. Mesterházy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester teljesítményére is kitért.
Pakshoz 3-4 ezer milliárd kell, amit az IMF helyett az oroszoktól akarja a kormány. Az atomerőmű bővítés előtt egyeztetni kellett volna a szakértőkkel, hangsúlyozta Mesterházy, majd arról beszélt, hogy 30 évig fizethetjük a beruházás törlesztő részleteit, ami csak a Fidesznek jó üzlet, mert sokat lehet belőle lopni.
Mesterházy „bolseViktor” korábbi beszédét idézve elmondta: a miniszterelnök puccsot hajtott végre saját népe ellen. Szerinte Paks egy állatorvosi ló, megmutatja a  mostani kormány minden lényeges vonását. Ha az ellenzék hatalomra kerülne, konzultálni fog az emberekkel Paksról, és népszavazást is tartanak a kérdésről.
Mesterházy szerint a Fidesz rehabilitálni akarja a Horthy rendszert, ezért áprilisban nem lesz nehéz dönteni: vagy a Horthy-korszakra, vagy egy modern országra lehet majd szavazni.
A gazdasággal kapcsolatban az MSZP elnöke elmondta: Magyarország régen bezzeg ország volt, most viszont a cserepadon ülünk. Nem csökken az államadósság, nem jönnek beruházások, a korrupció és a szegénység viszont növekedett. Magyarországon szociális válság van, „60 éve nem voltak ilyen rosszak a mutatók” – tette hozzá.
Szerinte Orbán kormánya egy perverz kormány, amit a stadionépítések szimbolizálnak, hiszen ezek a pénzek mehetnének a gyermekéhezés elleni harcra. Mesterházy konkrét ígéretet is tett ezen a ponton: azt mondta, kormányzásuk első évének végére nullára csökkentik a gyermekéhezést. 
Szerinte egy nyugdíjasok ma azzal vannak elfoglalva, hogy állást szerezzenek feketén, hogy támogatni tudják gyerekeiket. A maradékot vagy ételre vagy gyógyszerre költik, és ez is tűrhetetlen. Mesterházy arról is beszélt, hogy csökkenteni szeretné a megyék között kialakult különbségeket, a középosztályt pedig ki akarja szélesíteni.
A rasszizmust tűzzel-vassal irtják, ha nyernek. Mesterházy üzent a nem rá szavazóknak is, békét és nyugalmat ígért nekik. Jogállami igazságtétel viszont lesz, üzent a trafik és föld pályázatok nagy nyerteseinek.
Mesterházy a beszéd vége felé külön megköszönte az összefogásban résztvevő pártok vezetőinek a csatlakozást, akiket maga mellé invitált a színpadra az MSZP vezetői mellett. „Mi jövünk, ők pedig menni fognak” – zárta a miniszterelnök-jelölt.
Az MSZP kongresszusa már októberben elfogadta a párt országgyűlési listáját. Azóta viszont a baloldali ellenzéki pártok közös lista állításáról állapodtak meg, s ebbe a szocialisták legfőbb döntéshozó fórumának is bele kell egyeznie. A választmány múlt szombaton azt javasolta, hogy az MSZP-s politikusok az őszi listaállításkor elfogadott sorrendben szerepeljenek a közös ellenzéki listán. Vagyis Mesterházy Attila és az összefogásban részt vevő pártok vezetői – Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor és Szabó Tímea – mögött Botka László választmányi elnök a hatodik, Tóbiás József frakcióvezető-helyettes a hetedik, Gúr Nándor alelnök a nyolcadik, Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes a kilencedik, Molnár Zsolt kampányfőnök pedig a tizedik helyen következhet. A szocialista párt, az Együtt-PM szövetség, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Liberális Párt megállapodása alapján a közös lista első 60 helyéből 42 illeti meg az MSZP-t.
***
Fidelitas: az MSZP térdre ereszkedett Gyurcsány előtt
A Fidesz ifjúsági társszervezete szórakoztatónak, egyben elkeserítőnek tartja, hogy „az évekkel ezelőtt lebőgött arcok vezényszóra tapsikolnak az eszelős szemkilövetőnek, akit egy-két hónapja legszívesebben ketrecbe zártak volna”.
 
 
Az MSZP térdre ereszkedett Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök előtt – így kommentálta a Fidelitas, a Fidesz ifjúsági társszervezete a szocialista párt szombati kongresszusát. A Fidelitas szerint a szocialisták kongresszusi küldöttjei „nagy egyetértésben döntöttek” arról, hogy nem védik meg az országot Gyurcsány Ferenctől.
„Ma már mindenki számára egyértelmű, hogy az őszödi hazugsággyárost a baloldal se kiköpni, se lenyelni nem tudja” – fogalmazott a Fidesz ifjúsági társszervezete az MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyben azt írták, hogy a szocialisták kongresszusán „lepecsételt” listán ott sorakoznak „az ország tönkretételének szakavatott mesterei”, Mesterházy Attila erejéből csak arra futotta, hogy „egy tollseprűvel leporolja a baloldali Panteon poros alakjait”.
A Fidelitas szórakoztatónak, egyben elkeserítőnek tartja, hogy „az évekkel ezelőtt lebőgött arcok vezényszóra tapsikolnak az eszelős szemkilövetőnek, akit egy-két hónapja legszívesebben ketrecbe zártak volna”. Úgy fogalmaztak, Gyurcsány Ferencnek a konyhában lenne a helye, nem a politikában, ettől függetlenül mostantól mégis ő a baloldal vezére. Hozzátették, hogy a magyar baloldal ennél többet érdemel, de az ország mindenképp.
 
KDNP: Mesterházy ismét bohócot csinált magából
 
Az „MSZP aktuális komisszárja” ismét bohócot csinált magából, amikor a szocialisták kongresszusán „együtt villogott megújulást hazudva az első sorokban terpeszkedő Gyurcsány Ferenccel, Bajnai Gordonnal, Fodor Gáborral és megannyi elvtárssal” – írta a kisebbik kormánypárt közleményében.
Az „MSZP aktuális komisszárja” ismét bohócot csinált magából, amikor a szocialisták kongresszusán „együtt villogott megújulást hazudva az első sorokban terpeszkedő Gyurcsány Ferenccel, Bajnai Gordonnal, Fodor Gáborral és megannyi elvtárssal” – írta a kisebbik kormánypárt közleményében.
Az MSZP szombati rendezvényére reagálva a kisebbik kormánypárt közleményében feltette a kérdést: „emlékszünk még arra, amikor a legutóbbi kormányváltás előtt Bajnai együtt énekelte az Internacionálét szinte ugyanezekkel az emberekkel az akkori kormányzópárt kongresszusán?” Mint írták, „Szanyi kapitány és a jogosítvány nélkülieket a minap együgyűnek tituláló Horváth Csaba is mind együtt bólogatott a baloldali összeboruláshoz, amely szinte semmi más programot nem hirdet, mint hogy leváltsák a jelenlegi kormánypártokat”.
A közlemény szerint Mesterházy Attila „immár Gyurcsányék miniszterelnök-jelöltjeként büszkén, ugyanakkor igencsak disszonáns hangon ágált a rendszerváltás befejezése mellett az egykori diktatúrát működtető szervezet utódpártjának vezetőjeként”. A KDNP szerint az emberek tudják, hogy kire bízzák az ország kormányzását: „a Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy trióra vagy a terheket csökkentő, hazánkért nemzetközi színtéren is kiálló, a családokat segítő kormányzati munkát felmutató nemzeti-jobbközép erőkre”.
 
Kósa: A Gyurcsány-koalíciótól csak a Fidesz tudja megvédeni az országot

Az MSZP 3,5 éven keresztül azzal hitegetett mindenkit, hogy megújul, maguk mögött hagyták a Gyurcsány-korszakot, ehhez képest megszavazták a Gyurcsány-koalíció választási listáját – hangsúlyozta Kósa Lajos.

A Fidesz alelnöke szombati sajtótájékoztatóján reagált az MSZP kongresszusán történtekre, ahol miniszterelnök-jelöltté választották Mesterházy Attilát, és megszavazták a közös listát, melyen előkelő helyet foglal el Gyurcsány Ferenc.

Mesterházy Attila feliratkozott az őszödi listára. Gyurcsány Ferenc balatonőszödi önbevallása, vagyis hogy „hazudtunk reggel, éjjel meg este”, továbbra is érvényes. Az MSZP kongresszusa ugyanis megszavazta a Gyurcsány-koalíció választási listáját – mondta el Kósa Lajos. Emlékeztetett, a Mesterházy Attila vezette MSZP Gyurcsány Ferenc kiválása után 3,5 éven keresztül azzal hitegetett mindenkit, hogy megújulnak, és minden szempontból maguk mögött hagyják a Gyurcsány-korszakot.

A Fidesz alelnöke a „megújulási” folyamat kapcsán felidézte Szanyi Tibor megnyilatkozásait, aki olyanokat mondott, hogy Gyurcsány Ferenc esetében két dolog jöhet szóba: csillag vagy lipót. Így utalt a börtönre vagy a bolondokházára. Egy másik bejegyzésében az MSZP-s politikus azt is írta, megzakkant bolsi-milliárdosokkal nem lehet jövőt építeni. Most viszont az MSZP kongresszusa – szembeköpve korábbi 3,5 év politikáját – Mesterházy Attila vezetésével megszavazta a Gyurcsány-koalíció parlamenti listáját – jelentette ki a Fidesz alelnöke.

Kósa Lajos szerint most is érvényes az őszödi doktrína, hiszen 3,5 éven keresztül hazudtak folyamatosan, becsapták Magyarországot, most pedig az utolsó pillanatban megszavazták a Gyurcsány-koalíció listáját. A fideszes politikus aláhúzta, kizárólag Gyurcsány Ferenc forgatókönyve jött be. Nem jött be Mesterházy Attila forgatókönyve, aki az elmúlt 3,5 évet Gyurcsány-mentesítéssel töltötte – de ha valaki megnézi a listát, láthatja, sikertelenül. Még a legfrissebb arc talán Kuncze Gábor, de ő is csak azért, mert elfeledkeztünk róla – jegyezte meg. A fideszes politikus szerint Bajnai Gordon forgatókönyve se jött be, aki ernyőszervezetet létrehozva a baloldal miniszterelnök-jelöltje szeretett volna lenni. A fideszes politikus megemlítette, talán még Fodor Gábor forgatókönyve volt sikeres, akinek az volt az elképzelése, hogy bejusson egyszemélyes show-ként a parlamentbe.

Kósa Lajos aláhúzta, semmi jót nem várhatunk a baloldaltól. Emlékeztetett, a Gyurcsány-koalíció 2002 és 2010 között 15-ször emelte a rezsiárakat, elvett egyhavi nyugdíjat, eltörölte a családi adókedvezményt, megduplázta a munkanélküliséget, vizitdíjat vezetett be, és eladósította az országot. A Gyurcsány-koalíciótól csak a Fidesz tudja megvédeni az országot. Isten óvja az országot attól, hogy Gyurcsányék még egyszer bizalmat kapjanak az ország vezetésére, mert nyolc év alatt tökéletesen bizonyították alkalmatlanságukat – szögezte le. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy meggyőzzük az embereket arról, hogy még egyszer ne adjanak bizalmat és esélyt a Gyurcsány-koalíciónak – hangsúlyozta a Fidesz alelnöke.

Forrás: MTI, atv.hu, fidesz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top