Close

Kvízzel akarták eldönteni, ki legyen a táncszínház igazgatója

A szlovákiai Ifjú Szivek Táncszínházat 1955-ben alapították pozsonyi magyar egyetemisták. Mára a társulat és a szakmai otthonukként szolgáló székházuk a szlovákiai magyarság meghatározó kulturális központja lett. Fesztiválokat, tanfolyamokat szerveznek, prózai produkcióknak is helyet adnak. Vendégjátékok rendszeres befogadói, miközben saját külhoni fellépéseikkel világszerte ismertté váltak. Működésük során persze rendre adódnak nehézségeik is. Pár hónapja ismét megbízott vezető helyettesíti a hatalom által leváltott, más pozícióba irányított direktorukat.

A társulat életében arra is volt példa, hogy egyik napról másikra lakoltatták ki őket pozsonyi székházukból. Nem sokkal működésük negyvenedik évfordulója után, Mečiar regnálásakor.

Székházukat 1984-ben saját pénzen vásárolták, de ’96-ban a kormány megszüntette az Ifjú Szivek „jogalanyiságát”, és felszólította az együttest a székház elhagyására. Mivel a csapat „húzódozott” ettől, érkezett a karhatalom, majd a Szlovák Pedagógiai Kiadó épületébe költöztették őket.

A Mečiar-kormány távozása után, az első Dzurinda-kabinet hatalomra kerülésével 1999-ben visszakapták „jogalanyiságukat” és székházukat. Ám az akkori dekrétum szerint már nem tulajdonosai, hanem kezelői lettek a Híd utca 8. alatti épületnek. Amely egyébként a pozsonyi belváros egyik legfrekventáltabb ingatlana.

Ezzel együtt ’99-től – amikor a szlovákiai magyar koreográfus, Hégli Dusan nyerte meg az intézmény igazgatói pályázatát – nyugalmasabb évek következtek. Hégli az addig elvben fél profi csapatként működő Ifjú Szivekből hivatásos együttest formált. Szaporodtak a társulat táncszínházi profilon túlnövő vállalásai is.

Az Ifjú Szivek Táncszínház a szlovákiai magyarság meghatározó kulturális centruma lett, amely ugyanakkor a szlovákok körében is népszerű.

Amikor 2007-ben – az első Fico-kormány idején – indoklás nélkül leváltották Hégli Dusant és kormányhű hivatalnokot neveztek ki a helyére, a döntés széleskörű tiltakozáshoz vezetett. Ficoék be is húzták a féket, Hégli pedig visszakerült pozíciójába.

2010-ben, a Radicova-kabinet megválasztásával – a kisebbségeket támogató politika következtében – az Ifjú Szívek Táncegyüttes átkerült a szlovák kultusz-minisztériumtól a kormányhivatal kisebbségi kultúrával foglalkozó „részlegéhez”. Amúgy a Radicova-kormány korai távozása miatt több kisebbségi intézmény nem került állami fennhatóság alá. A magyar táncteátrum helyzete ezért is egyedi. Viszont még Radicova idejében Hégli Dusan kulturális tanácsadó lett a miniszterelnök mellett.

2012-ben aztán ismét Robert Fico jutott hatalomra. Tavaly ősszel vizsgálatok indultak az Ifjú Szivek székházában. Idén áprilisban kimondták: az intézet működtetése rendben van. A kormányhivatalt vezető Igor Federič megerősítette Héglit a posztján, majd július elején – indoklás nélkül – leváltotta.

Hégli most művészeti vezetőként dolgozik, az intézményt megbízott direktor irányítja. Utóbbi azonban csak hat hónapig lehet pozícióban, ezért időközben pályázatot hirdettek a posztra. A pályázaton jogi kérdésekből összeállított tesztet kellett kitölteni. Ezen a kvízen a kulturális területről aspiráló három magyar szakember mellett negyedikként próbálkozó, korábban gyermekotthont vezető szlovák hölgy is elbukott. Törvény szerint hamarosan újabb direktori posztot érő fejtörő következik.

A táncegyüttesnél mindeközben némi aggodalommal próbálják értelmezni a történéseket. Legtöbben azt gondolják: az értékes ingatlan és Hégli korábbi tanácsadói feladata miatt pécézték ki műhelyüket. Mások állítják: „Hontalanítás” című produkciójuk is kivághatta a biztosítékot. Az előadásban – egyebek mellett – szó esik a Benesi-dekrétumok hatásairól, illetve az Orbán-kormány által felajánlott magyar állampolgársággal járó visszásságokról.

Hegli Dusán szerint viszont művészi megközelítésben, amelynek politikai értelmezése „képtelenség lenne egy uniós tagállamban”.

Hasonlóan vélekedik Novák Ferenc is, a Magyar Táncművészek Szövetségének tiszteletbeli elnöke. Szerinte a nemzetközileg is elismert Ifjú Szivek nem csupán a magyar, de a szlovák néptánc hagyományainak is őrzője, továbbítója. Novák Ferenc ezért sem érti a szlovák kormányzat Ifjú Szívekkel kapcsolatos lépéseit.

Más szakemberek – szokott kortünetként anonimitást kérve – pedig éppen azt hangsúlyozzák: a társulat esetében a szlovák kultúrához való kötődéseik magyarázhatják, hogy Magyarország konzervatív médiája, illetve kormányzati kultúrpolitikusai sem mutatnak érdeklődést helyzetük iránt. Másfelől: a szlovák művészeti élet jelesei is inkább csak sub rosa hangoztatják szolidaritásukat. Hiszen ők a legtöbb támogatást a szlovák államtól kapják, amelynek – minden egyéb mellett – leginkább a társulat magyar identitásával lehetnek gondjai.

Mindenesetre a némileg kusza helyzet kapcsán kérdéssel fordultunk Igor Federichez, a Szlovák Kormányhivatal vezetőjéhez. Lehet-e bármi alapja annak az elképzelésnek, hogy olyan vezető kerül az Ifjú Szivek Táncszínház élére, aki nem tudja garantálni az együttes eddigi tradíciók szerinti működését? Illetve kikerülhet-e a társulat a Híd utcai épületből?

A Kormányhivatal sajtóosztályának válasza szerint: „A Szlovák Köztársaság Kormányhivatala az Ifjú Szívek igazgatói pozíciójára írt ki pályázatot, nem pedig a művészeti vezető pozícióra, melyet mindmáig Hégli Dusan úr tölt be. Míg az intézmény igazgatója a táncszínház adminisztratív és a technikai menetéről gondoskodik főképp, az eddigi hagyomány és a táncszínház művészeti céljának a megőrzése – tehát a magyar nemzetiség kultúrájának terjesztése – pont a művészeti vezető feladata, kinek személye változatlan.

A Szlovák Köztársaság Kormányhivatala nem tervezett és nem is tervez, a táncszínház székhelyének áthelyezése céljából, bármilyen lépéseket tenni. Továbbá megjegyeznénk, hogy az Ifjú Szívek eddigi vezetősége az épület több mint 80%-kát átmenetileg felesleges tulajdonná nyilvánította és más társaságoknak adja ki bérletbe. Például az Ifjú Szivek épületének több mint felében sörözőt működtetnek.”

Hégli Dusan a válasz kapcsán megállapította: „ A tények elnagyolt ismertetése nem sok jót ígér. Konkrétan hazugság az egész.” Ugyanis a székház egyes helyiségeinek kiadásáról például a szlovák pénzügyminisztérium dönt. A bérbeadás persze az együttes számára is létszükség, hiszen működésükhöz a saját erő is törvényi előírás. Esetükben ez gyakran a 30 százalékot is eléri, szemben például a részben ugyancsak állami fenntartású Szlovák Nemzeti Színházzal, ahol a saját bevétel arány 10-15 százalék.
Ezzel együtt a kormányhivatal álláspontjából az is feltételezhető: az Ifjú Szivek Táncszínház jövőjét nem fenyegeti veszély. Ám arra is többen felkapták fejüket, amikor Kövér László, fideszes parlamenti elnök minap úgy fogalmazott: a szlovákiai magyarok a Kárpát-medencei magyarság leggyengébb láncszemei.

Az érintettek erre azt mondják: többségük valóban nem kívánkozik olyan szellemi „karámba”, amelybe az anyaországi hatalom szánná őket.

Ugyanakkor az sem kerülte el figyelmüket, hogy a magyar miniszterelnök romániai látogatásán nem találkozott ottani kollégájával, miközben Robert Ficóval kifejezetten jó kapcsolatot ápol. Úgyhogy most leginkább attól tartanak: az Ifjú Szivek végül egy bimbódzó viszony továbbizmosodásának lehet záloga.

 

forrás: 186óra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top