Close

Óriási siker a Velencei Biennále

Újabb látogatócsúcsot döntött a november végén zárult idei Velencei Biennále, amelyre ezúttal mintegy 475 ezren váltottak belépőt. Ez a szám 8%-kal magasabb, mint a korábban sokak által megismételhetetlenül sikeresnek nevezett 2011-es kiállítás látogatóinak összessége.

A páratlanul nagy sajtóérdeklődést jól jelzi, hogy 7110 regisztrált újságíró kereste fel az olasz város képzőművészeti biennáléját, s az ennek eredményeképpen született cikkek száma meghaladja a tízezret.
88 ország állított ki saját, önálló pavilonban, közülük tíz állam (Angola, Bahama-szigetek, Bahrein, Elefántcsontpart, Koszovó, Kuvait, Maldív-szigetek, Paraguay, Tuvalu, Vatikán) első alkalommal. Magyarország több mint száz éve, a kezdetektől képviselteti magát a Velencei Biennálén. Ezúttal Asztalos Zsolt: Kilőtték, de nem robbant fel című projektje volt látható a magyar pavilonban – jelentős szakmai és közönségsikert aratva. A biennálét lezáró szakmai tanácskozáson Achille Bonito Oliva világhírű és műkritikus kurátor példaértékűnek nevezték a magyar kiállítást. A tárlatot további külföldi és hazai helyszíneken is bemutatják – elsőként (még ebben az évben) Kuvaitban és Szegeden.
Jövőre építészeti biennálét rendeznek Velencében. A magyar pavilonban rendezendő kiállításra Gulyás Gábor nemzeti biztos – a hagyományoknak megfelelően – nyilvános pályázatot írt ki, amely december 8-án zárul. Várhatóan még idén eredményt hirdetnek.
 
Forrás: EMMI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top