Close

Mit ér a szabolcsi alma ha BIO?

Kevesen tudják, hogy az alma a legmérgezettebb hazai gyümölcs. Virágzástól szedésig legalább tizenkétszer permetezik valamilyen felszívódó növényvédő szerrel. Ezek többsége erősen mérgező és bár a várakozási idő betartásával az egészségügyi határérték alá csökken a szintjük, azért az íze is más mint egy bio almáé.
Klasszikus kísérletként bárki kipróbálhatja, hogy eszik egy minősített bio almát, majd ugyanabból a fajtából egy falat bármilyen konvencionálist. 
Kifejezetten a vegyszer ízt érzi majd!
 
Rendkívül kevés valódi bioalmát termelnek hazánkban, attól ugyanis, hogy valaki nem permetez még nem biogazda. Sajnos a termelői piacokon a magasabb ár reményében sokan valótlanul állítják, hogy termékük minősített ökológiai gazdálkodásból származik. Tudni kell, hogy aki tényleg biogazda, az rendelkezik egy  minősítő okirattal a Biokontroll Hungária, vagy a Hungária Ökogarancia minősítő szervezettől és ezt bármikor fel tudja mutatni, főként a piacon.
 
A biológiai növényvédelem nagyon bonyolult és komoly odafigyelést igényel. Magában nem drágább a vegyszeresnél, de mivel nem a totális irtást tűzi ki célul, ezért a piacos termésmennyiség jóval kisebb. A vegyszeres almatermelők többsége lehetetlennek tartja, hogy bio módszerekkel gazdálkodjon, annyira hozzászokott a durva növényvédő szerek és műtrágyák használatához.
 
Nézzük hát hogyan lesz egy alma bio?!
Először is az ellenőrző szervezet felméri, hogy az adott területen nincs-e olyan akut szennyezés, mint például egy  autópálya. Utána jön a talajminta vétel, amelynél főként a nehézfém szennyeződés jelent kizáró okot. Végül következik három úgynevezett „átállási év”, amely alatt kizárólag ökológiai gazdálkodás szabályai alapján szabad termelni, de a termés még nem bio minősítésű.
Innen kezdve csak szerves trágyát, vagy komposztot használhatnak a tápanyag utánpótláshoz. A biológiai növényvédelem főként növényi kivonatokra és élő szervezetekre alapoz. A biogazdaságokban termesztett növények általában sokkal ellenállóbbak, viszont kisebb termésmennyiség elérésére képesek, mint a nagyüzemi fajták. Kitűnőek például a tájfajták, de külön rezisztens fajtákat is nemesítenek.
 
Magyarországon jóval kevesebb az ökológiai gazdaság, mint bármely szomszédunknál. Jelenleg csak néhány valódi (ellenőrzött) biopiacon és egy-két budapesti bio-áruházban lehet hozzájutni a biztosan nem mérgezett almához.
Hazánk egyik legnagyobb bio gyümölcstermesztője Németh Gyula fiatal kölcsei termelő. Csak almából több, mint 40 hektáron gazdálkodik. A hatalmas termésmennyiségnek azonban csak töredéke kerül a magyar piacra. Saját feldolgozó kapacitása lehetővé teszi hogy egy saját márkás termékcsaláddal Európa nagy részén ismert a neve. A BE BIO (azaz Légy Bio!) márkanév, csak itthon cseng ismeretlenül. Reméljük hamarosan mi is megismerjük a világszínvonalú adalékmentes, alig hőkezelt gyümölcsleveket, aszalványokat, műzliket.
 
A KÖKI Terminál Termelői Bio Áruházában a teljes termékválaszték kapható.
 
www.delpesti-biopiac.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top