Close

A „csendes katasztrófákra” hívja fel a figyelmet a vöröskereszt kampánya

A világ országait sújtó természeti katasztrófák 90 százaléka észrevétlen marad, mert nem kap nyilvánosságot. Ezekre a „csendes katasztrófákra” hívja fel a figyelmet a vöröskereszt nemzetközi föderációjának (IFRC) egész Európán átívelő reklámkampánya, amelyet a Cinema City hálózatában vetített mozifilmek előtt, valamint közösségi médiafelületeken láthatnak az érdeklődők március 15-ig.
Az IFRC és az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága (ECHO) egy hónapon át tartó, „csendes katasztrófák” elnevezésű kampánya tizenegy európai országban zajlik. Célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a katasztrófákra és vészhelyzetekre, amelyek nem kapnak megfelelő nyilvánosságot, pedig ettől akár az érintettek élete is függhet – hangozott el a csütörtöki kampányindító budapesti tájékozatón.
   
A négyhetes figyelemfelhívó kampány részeként az IFRC, az ECHO és 12 európai vöröskereszt szervezet közösen hívja fel a figyelmet olyan problémákra, mint a dél-afrikai éhínség, a pusztító földrengés Tádzsikisztánban, a különféle járványok Ugandában. Ezekről 50 másodperces kisfilmet mutatnak be az európai mozikban, televíziós csatornákon, nyomtatott sajtóban, a szervezetek weboldalain és közösségi médiafelületeken.
  
A magyarországi kampányindító rendezvényen Anitta Underlin, az IFRC európai zónájának igazgatója hangsúlyozta: a kutatások azt mutatják, hogy 2015-re évente több mint 375 millió ember lesz érintett a klímaváltozás okozta katasztrófákban, amely 79 százalékos növekedést mutat a 2011-es évhez képest. „Elengedhetetlen a világ polgárainak segítsége, hogy az emberiség felkészültebb legyen az ilyen krízisekre” – emelte ki az igazgató.
  
Tóth Ferenc dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának országos polgári védelmi felügyelője rámutatott, hogy a legnagyobb és legfontosabb segítséget egy katasztrófa bekövetkezés esetén a lakosság adja, így elengedhetetlen a figyelemfelhívás és katasztrófavédelem fontosságának tolmácsolása az emberek felé. „Elsősorban a megelőzésre kell fordítani a figyelmet, emellett pedig lényeges az ifjúság megfelelő képzése és felvilágosítása is” – tette hozzá
   
Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke hangsúlyozta, hogy a nagy természeti katasztrófák mellett a társadalmi „csendes katasztrófák” is figyelmet érdemelnek: ide sorolhatók az otthontalanok problémái, a bántalmazott nők és a családon belüli erőszak vagy a szegénység is.
   
A „csendes katasztrófák” kampányt hivatalosan Brüsszelben az Európa Parlamentben nyitották meg január 18-án. A kampányról további információ a www.ifrc.org/silentdisasters oldalon olvasható.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top