Close

Szabad a pálya – meghosszabbítva

Meghosszabbították, így év végéig látogatható a „boldog békeidők” technikai csodáit megidéző Szabad a pálya című kiállítás a Közlekedési Múzeumban. Ebben az 1867 és 1914 közötti időszakban a magyar gazdaság szárnyalt, átlag évi 3%-kal növekedett. Ötven év alatt a vasútvonalak hossza megtízszereződött, a pénzintézetek száma a 60-szorosára, kihelyezett pénzeszközeik pedig a 400-szorosukra növekedtek.
Technikai műszaki téren is különösen kiemelkedő volt ez az időszak, a magyar mérnökök olyan világraszóló találmányokkal rukkoltak ki, mint a Bláthy-Zipernowski-Déri féle transzformátor, az ugyancsak általuk feltalált villanyóra, a Csonka János és Bánki Ottó által kifejlesztett porlasztó, valamint Puskás Tivadar telefonközpontja és telefonhírmondója.
Ezeket az egykori nagyjelentőségű találmányokat vonultatja fel eredeti formájukban többek között a kiállítás, ahol olyan „ősgépeket” is megszemlélhetünk, mint a fából készült mechanikus porszívó, a forgódobos kézi hajtású mosógép, valamint a vasrácsos, fából készült mángorló. Láthatunk jégszekrény néven ismert, horganylemezzel bélelt ládát, amiben a „jeges” által heti rendszerességgel szállított jégtömböket elhelyezve tartották alacsonyan a hőmérsékletet.
A látogatók eredeti csőposta segítségével üzenetet küldhetnek a földszintről az emeletre, és meghallgathatják a Telefonhírmondó 120 évvel ezelőtti „aktuális” híreit. A mezőgazdaság, az ipar, a közlekedés és a távközlés témaköreit felsorakoztató kiállításon betekintést lehet nyerni az akkori hétköznapok világába is, meg lehet tekinteni egy egykori munkáslakást, polgári szalont és a nevezetes Orfeumot is.  
A 2012 márciusában nyílt kiállítást eddig több mint százezren látták.

Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top