Close

„TŰZHELY KÖRÜL”! (9. rész)

Én magam un. férjuram vagyok, aki egész eddigi élete legnagyobb szerencséjének éppen azt tartja, hogy kisgyermek korától mind a mai napig olyan hölgyek, gazdasszonyok vettek körül, akik igen nagy szakértelemmel és szeretettel végezték „a tűzhely körüli munkát”. . Merthogy nekem hiába volt mindig nagyon-nagyon jó étvágyam, én magam dupla analfabéta maradtam az efféle munkálatokban. A véletlen folytán akadt kezembe az 1939-ben kiadott „TŰZHELY KÖRÜL” és a „MIT FŐZZEK?” című tanácsadó kiadvány, amit azonnal lenyűgözve lapozgattam, olvasgattam. Ez még hagyján! Az azonban már kifejezetten meglepett, hogy a tűzhely körüli munkálatokban ugyancsak járatos kolléganőm, hasonlóképpen reagált e kiadványra, mint én. Így történt, hogy azonnal elkezdtük folytatásban közölni a „TŰZHELY KÖRÜL” –t, bízva abban, hogy ezzel a Ring olvasóinak is élményt, örömet okozunk. Megtisztelő volna számunkra, ha erről visszajelzést kapnánk Olvasóinktól.

Krumpligombóc. Két nagy megfőtt burgonyát, ha kihűlt, teljesen összetörünk, vagy megreszelik. Aztán keverünk bele evőkanálnyi zsírt, egy egész tojást, felvágott petrezselyemzöldet, apróra vágott hagymát és annyi zsemlye- vagy kenyérmorzsát amennyit fel- vesz. Azután gombocót formálunk belőle és belefőzzük a levesbe.

 

Májgaluska. A borjúmájat nyersen a lehető lega próbbra vágjak, vagy daráljuk. Azután kevés zöld petrezselymet, töröttborsot, 10 deka zsírt és két tojást teszünk hozzá. Végül annyi kenyér morzsával gyúrjuk össze. hogy könnyen gyúrható és szaggatható legyen. Összeállítás után egy ideig hagyjuk pihenni Azután a levesben jó erősen főzzük ki, hogy a máj is megfőljön.

Szalonnásgombóc. A friss szalonnát kockára vágva aprított vöröshagymával megsütjük. Azután zsemlét vágunk ős azt is hagymás szalonnával megpirítjuk. Majd veszünk 1k kg. lisztet, ebbe tojást, egy kis sót teszünk, összekeverjük ós azután összegyúrjuk a szalonnás pirított zsemlyével. Ne legyen túl kemény, hanem Inkább olyan sárszerű. Levesbe is, vadhoz is használjuk, miután vízben jól kifőzzük.

Zsemlegombóc. Kockára vágva a zsemlét tejbe áztatjuk. Egy kanál zsírt egy tojással, sóval, petrezselyemmel összekeverünk, ebbe beletesszük az ázott zsemlyekockákat, majd annyi liszet teszünk hozzá, hegy az egész anyag könnyen keverhető legyen. Azután szaggatunk belőle gombocót és kifőzzük

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top