Close

„TŰZHELY KÖRÜL”! (3. rész)

Én magam un. férjuram vagyok, aki egész eddigi élete legnagyobb szerencséjének éppen azt tartja, hogy kisgyermek korától mind a mai napig olyan hölgyek, gazdasszonyok vettek körül, akik igen nagy szakértelemmel és szeretettel végezték „a tűzhely körüli munkát”. . Merthogy nekem hiába volt mindig nagyon-nagyon jó étvágyam, én magam dupla analfabéta maradtam az efféle munkálatokban. A véletlen folytán akadt kezembe az 1939-ben kiadott „TŰZHELY KÖRÜL” és a „MIT FŐZZEK?” című tanácsadó kiadvány, amit azonnal lenyűgözve lapozgattam, olvasgattam. Ez még hagyján! Az azonban már kifejezetten meglepett, hogy a tűzhely körüli munkálatokban ugyancsak járatos kolléganőm, hasonlóképpen reagált e kiadványra, mint én. Így történt, hogy azonnal elkezdtük folytatásban közölni a „TŰZHELY KÖRÜL” –t, bízva abban, hogy ezzel a Ring olvasóinak is élményt, örömet okozunk. Megtisztelő volna számunkra, ha erről visszajelzést kapnánk Olvasóinktól.

Dió eltevése. Leszedés után öntsük a diót lapos kádba, öntsünk rá vizet és seprővel mossuk jól meg. A vizet többször öntsük le, hogy a dió tiszta legyen. Kiszedve szárítsuk meg deszkán, vagy máshol vékonyan kiterítve, de soha se tegyük sütőbe, vagy kemencébe. Eltartás végett legjobb kisebb zsákokba önteni és a padlásgerendára felakasztva tartani.

Dohos ruhát szagtalaníthatunk úgy, hogy levegős helyre akasztjuk ős ott tiszta, alkoholba mártott kefével végig keféljük, majd két-három napig szellőzni hagyjuk.

Ecetes uborka penészedését, megzavarodását megakadályozzuk, ha tisztára mosott és kifőzött vászon- zacskóban kevés fekete mustármagot teszünk és időnkint kevés ecettel felöntjük. Felöntésre csak akkor van szükség, ha a lé zavarosodik.

Edényeket könnyen tisztíthatjuk: bádogedényt olaj ős fahamu keverékével, zománcedényt fahamuval, vasedényt kőporral, sárgarézedényt ecetes sóval, porcelánt boraxxa1. Agyagedény kellemetlen szagát eltávolítjuk, ha szódát főzünk benne és napon megszárítjuk.

Esővízből az első esővizet sose fogjuk fel, mert az tele van levegőből. levert mindenféle piszokkal ős baktériummal. Csak ha már esett egy darabig az eső, azután jövő vizet fogjuk és használjuk. Az esővizeskádba dobjunk egy pár darab faszenet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top