Close

Beidézték Sarkozyt az állítólagos illegális kampányfinanszírozási ügyben

Beidézte Nicolas Sarkozyt csütörtökre egy bordeaux-i vizsgálóbíró, aki a volt államfő 2007-es elnökválasztási kampányának állítólagos illegális finanszírozását vizsgálja.
Az ügyészség kedden este megerősítette a Le Figaro című napilap internetes oldalán korábban megjelent értesülést. Eszerint a Liliane Bettencourt, Franciaország leggazdagabb asszonya, a l’Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnője pénzügyeinek vizsgálatával megbízott Jean-Michel Gentil bíró a kihallgatáson szeretné megtudni: Sarkozy kapott-e törvénysértő módon támogatást a kampányához Bettencourt-tól.
   
Az idézés nem jelenti azt, hogy a kihallgatás végén vádat emelnek az exelnök ellen, elképzelhető, hogy tanúként fog az ügyben szerepelni.
  
A Le Figaro szerint Sarkozy – aki még államfőként többször tagadta, hogy törvénytelen pénzt kapott volna az öt évvel ezelőtti kampány során – „úgy véli, hogy támadhatatlan az ügyben, de tudja: lehetséges, hogy vádat emelnek ellene”.
   
A L,Oréal kozmetikai birodalom örököse, Liliane Bettencourt és lánya között évekig jogi vita folyt Európa egyik legnagyobb vagyonáért. A bíróság tavaly gyámság alá helyezte a 89 éves milliárdost. A családi viszályban perdöntő, de illegális módon készült hangfelvételekből a sajtóban publikált részletek alapján merült fel a gyanú, hogy a legjelentősebb franciaországi adózó feltehetően a volt elnök mellett több volt kormánytag választási kampányát is szabálytalan módon támogatta pénzügyileg.
   
Bettencourt vagyonkezelő cégének könyvelője két évvel ezelőtt beismerte, hogy 2007 elején neki kellett kivennie a bankból azt a  150 ezer eurót, amelyet a vagyonkezelő vezetője azután átadott Eric Woerthnek, az UMP jobbközéppárt és Sarkozy elnökválasztási kampánya egykori pénztárnokának, későbbi pénzügy-, majd munkaügyi miniszternek. A politikus ellen már februárban vádat emelt a bordeaux-i ügyészség „illegális párt-, illetve kampányfinanszírozás” gyanúja miatt, amiért feltehetően az elnök 2007-es választási kampányához szabálytalan módon fogadott el támogatást.
   
A könyvelő állítása szerint a Bettencourt-házban évtizedek óta megszokott volt, hogy politikusok a vacsoravendégségekről készpénzzel teli borítékkal távoztak. Sarkozy az adott időben járt a milliárdosnál és az ügy több szereplőjével is kapcsolatban állt. Államfőként pedig az ügy kivizsgálásával 2010 novemberéig megbízott nanterre-i főügyésszel titokban találkozott.  
   
A kilencvenes évek óta a pártfinanszírozást szigorúan szabályozzák Franciaországban: magánszemély egy pártnak évente maximum 7600 eurót, a választások előtt egy jelöltnek pedig 4600 eurót adományozhat.
   
A Bettencourt-ügyön kívül több eljárás is érintheti a volt államfőt. Az ügyészség egy korrupcióellenes civil szervezet feljelentése nyomán szerdán vizsgálatot indított az elnöki hivatal által 2007 és 2012 között – azaz Sarkozy mandátuma alatt – az exelnök egyik főtanácsadójához közelálló cégtől állítólag szabálytalanul megrendelt közvélemény-kutatások miatt. Az úgynevezett Karacsigate kapcsán folyó vizsgálat gyanúja szerint pedig a kilencvenes évek pakisztáni fegyvereladásaiból kenőpénzeket jutattak vissza Edouard Balladur egykori miniszterelnök 1995-ös elnökválasztási kampányához. Sarkozy akkoriban pénzügyminiszter és Balladur kampányának szóvivője volt.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top