Az alacsonyabb D-vitamin-szinttel rendelkező idősebb nők nagyobb valószínűséggel hízhatnak – mutatta ki egy új kutatás. A portlandi Kaiser Permanente Kutatóközpont szakértői szerint eredményeik azért jelentősek, mert a 65 éven felüli nők vérében általában nincs elegendő mennyiség a „napfény-vitaminból”. Kutatásukhoz 4 600 hatvanöt éven felüli nőt vizsgáltak öt évig, és kimutatták, hogy az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező alanyok ez idő alatt átlagosan 1 kilogrammal többet híztak, mint azok, akikben normális volt a vitamin szintje.
A résztvevő nők 78 százalékában mutatták ki a D-vitamin alacsony szintjét. Ezek a nők általában eleve nagyobb testsúllyal rendelkeztek a vizsgálat kezdetén. A meghízott nők csoportjában az elégtelen D-vitamin szinttel rendelkezők öt év alatt 8,3 kilogrammot híztak, míg a normális D-vitamin szinttel rendelkezők 7,3 kilogrammot híztak ugyanezen időszakban.
A Journal of Women’s Health június 25-i számában megjelent tanulmány szerzője, Dr. Erin LeBlanc elmondta, hogy bár csak egy kilogrammról van szó, ez hosszabb idő alatt felhalmozódhat. „A kutatásban részt vevő nők közel 80 százaléka elégtelen D-vitamin szinttel rendelkezett. E fontos vitamin fő forrása a napfény, és mivel a modern társadalom egyre inkább a négy fal közé szorul, a folyamatos D-vitamin hiány hozzájárulhat a krónikus elhízáshoz” – összegezte a szakértő.
A korábbi kutatások azt mutatták, hogy az idősebb nőknek csontegészségük megőrzése és a csonttörések megelőzése érdekében is szükségük van a nagyobb dózisú D-vitaminra. Fiatalabbak esetében azonban nincs bizonyíték a D-vitamin tartalmú kiegészítők jótékony hatására.
LeBlanc ugyanakkor hangsúlyozta, további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy a hízás megelőzésére javasolni lehessen a D-vitamin tartalmú étrendkiegészítőket. A rengeteg egymásnak ellentmondó adatot tekintetbe véve az a legjobb, ha mindenki kikéri orvosa véleményét.
Forrás: mti