Mezei Mihály szőlész-borász szerint nem lehet megállni egy szinten a fejlődésben, mert az biztos bukást jelent a piacon.
Tibolddarócon, a Bükk lábánál pezsgőüzemet építenek. Méghozzá a falu közepén. Pályázati pénzből és önerőből készül a pincék mellé a földbe süllyesztett pezsgőtartályok sora és a palackozó üzem. Mezei Mihály szőlész-borász a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában arról beszélt, miért jött el Izsákról, és választotta Tibolddarócot.
1968-tól 1992-ig Izsákon dolgozott, az ottani pezsgőüzemben. 1992-ben került Tibolddarócra, azóta folyamatosan pincéket építenek, bővítenek. Telepítettek 70 hektár szőlőt, a mostani palackozó és pezsgőüzem építése ennek a folyamatnak a befejező fázisa.
Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben nem jelent-e túl nagy kockázatot belevágni egy ilyen beruházásba, Mezei Mihály azt válaszolta: a fejlődésben megállni nem lehet, ha egy fejlettségi szinten maradunk, akkor bizonyosan veszítünk a piacon. Úgy gondolták, hogy ebben az üzemben a gyöngyözőbor, a habzóbor és a pezsgő készítésére is lehetőség lesz. A tervek szerint 500-600 boltba terítik majd a termékeket.
A saját borainkkal a partnereinknél már megszereztük azt a bizalmat, amire a pezsgőértékesítést építhetjük – tette hozzá a szőlész-borász.
Az új üzem 600 négyzetméter alapterületű lesz, ott kap helyet a palackozó, és a pezsgőstartályok. Az erjesztési folyamatot számítógép-vezérléssel irányítják. A beruházáshoz 260 millió forint pályázati pénzt kapnak.
Elmondta azt is: a szomszédoknak nem tetszik, hogy a település közepén épül az új üzem, noha korábban a telken embermagasságú gaz volt csak. Úgy vélték, az épület nem illik bele a falusi környezetbe, ezzel, és egyéb kifogásokkal próbálták egyesek elérni, hogy ne adják ki az építési engedélyt. Ezért csak két éves csúszással tudták elkezdeni az építkezést.
Forrás: www.veddamagyart.hu