Close

Sajtóvisszhangok a francia elnökválasztásról

A francia elnökválasztás vasárnapi első fordulója után az európai sajtó szkeptikusan látja Nicolas Sarkozy leköszönő államfő újraválasztási esélyeit, ugyanakkor meglepve kommentálja a szélsőjobbra leadott szavazatok nagy számát.
– Számos jel utal arra, hogy a francia választók semmire sem vágynak jobban, mint a „politikai feszültség” mérséklődésére, és senki sem testesíti meg jobban ezt a vágyakozást, mint Francois Hollande – írta a Die Presse című konzervatív osztrák napilap vezércikkében. Hollande a szó szoros értelmében vett „gyengeáramú politikus”, akinek soha nem kellett kitennie a lábát a pártműhely védettségéből. Sarkozy egy „változékony dinamó”, aki Franciaország átalakításának szándékával lépett fel, de a jelek szerint túl sokat várt honfitársaitól. Ha Hollande-ot választják a franciák a második fordulóban, akkor lejjebb kell srófolniuk elvárásaikat, mert az ő energiája nem lesz elegendő ahhoz, hogy megvédje Franciaország helyét az európai politika „vezető ligájában” – vélekedett a Die Presse.
   
Marine Le Pen szereplése csaknem még Hollande szakaszgyőzelménél is inkább megjegyzésre méltó – írta tudósításában a Der Standard című liberális osztrák napilap. Sarkozynek a győzelemhez a szélsőjobbról, valamint középről, Francois Bayrou szavazóitól is voksokat kellene begyűjtenie, emellett minden bizonytalan szavazót maga mellé állítania. Ezzel még „az Elysée-palota kis mindenesének” is nagyon magasan van a léc – írta a Der Standard.
  
Nagy valószínűséggel Nicolas Sarkozy végét jelenti az, hogy a francia elnökválasztás első fordulójában alulmaradt a szocialista Francois Hollande-dal szemben – véli a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap. A szerző úgy látja: Sarkozy elnöki tisztségének öt éve alatt nem sok barátot szerzett magának. Külföldön „a francia beképzeltség tökéletes képviselője volt, de otthonában ez a kultúra, amelyet oly agresszív módon képviselt külföldön, nem egészen fogadta be”. Sarkozy önerőből (selfmade man) került be az elnöki palotába, s kormányába is több hasonló személyiséget vont be, amiért az elit és rajta keresztül a média nem kis része most bünteti.
  
Sárközy ellen szavaztak a franciák, írja a liberális pozsonyi Sme, amely szerint az is ezt bizonyítja, hogy a „radikálisok” együttesen annyi szavazatot kaptak, mint a legsikeresebb jelölt. A lap úgy véli, amennyiben a második kör a „tapasztalatlan” és „semmilyen” Hollande-ot hozza ki győztesnek, az Párizs részéről nagyobb érdeklődést hozhat a posztkommunista országok irányába.
  
A „gazdagok elleni harc” és a franciák Sárközy politikájával szembeni csömöre eredményének tartja az elnökválasztás első fordulójának eredményeit a Hospodárské Noviny gazdasági napilap, amely már most biztosra veszi: a francia-német kapcsolatok terén a választásokat követően komoly lehűlés áll be.
  
A „mozdulatlan” Hollande győzött, Sarkozy még remél, az igazi robbanást Marine Le Pen hozta – összegezte a választás eredményeit a Corriere della Sera olasz napilap. Az újság hangsúlyozta, az V. köztársaságban még nem fordult elő, hogy az első fordulót nem a tisztségben levő elnök nyerte volna. Az olasz sajtó az eddigi politikai „rendszerrel szembeninek” nevezte a francia választásokat. Az olasz újságok szerint a francia szélsőséges pártok ereje mutatja, hogy Itáliában jelenleg nem szabad választást tartani.  „Nicolasnak vége, nincsen esélye, de én se rá, se Hollande-ra nem szavazok” – nyilatkozta Le Pen a La Repubblicának. A római napilap által kérdezett Daniel Cohn-Bendit azt mondta: Európában véget ért a Merkozy páros korszaka, mely kizárólag megszorításokat diktált.
   
A La Libre Belgique című brüsszeli napilap szerint a francia elnökválasztás egyik legszembetűnőbb tanulsága a közvélemény megosztottsága.
   
Francois Hollande szocialista jelölt esélyesebb a győzelemre a francia elnökválasztás második fordulójában – vélekedett a Le Soir című, baloldali liberális szemléletű brüsszeli lap. A Le Soir szerint azonban Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje az első fordulóban elért eredményével „sokkot okozott”.  Nicolas Sarkozy elnök, ahhoz, hogy megőrizze a győzelem reményének maradványait, elképzelhetőleg arra hajlik majd, hogy minden korábbinál jobbfelé tekerje a kormányt – vélekedett a francia nyelvű belga lap.
  
A The Wall Street Journal című amerikai üzleti napilap európai kiadása (WSJE) annak tulajdonítja Le Pen jó eredményét, hogy Sarkozy ezúttal nem tudta magához vonzani a szélsőjobboldali szavazókat, ellentétben a 2007-es választásokkal, amikor ez sikerült neki olyan ígéretekkel, mint például a nemzeti önazonosság minisztériumának megteremtése vagy az illegális bevándorlók deportálása.
  
A román Hotnews hírportál elemzője szerint Franciaország eltökélte, hogy nem vesz tudomást arról a világról, amelyben él. A francia elnökválasztást elemző Vladimir Tismaneanu politológus Francois Hollande-t egy becsületes, jólnevelt, tiszteletreméltó embernek tartja, de szerinte nem egy olyan kaliberű politikus, aki helyes válaszokat tudna adni azokra a politikai és főleg gazdasági kihívásokra, amelyekkel Franciaország szembesül. A honlap másik cikkírója, Anne-Marie Blajan szerint Európa számára nagy talány, mire számíthat május 6-a után, mert a választási kampányban mindkét második fordulóba jutott jelölt óvakodott attól, hogy az elkerülhetetlen megszorító intézkedésekről beszéljen.
  
A Lengyel Nemzetközi Ügyek Intézetének elemzője a lengyel közszolgálati rádiónak adott interjújában Francois Hollande májusi győzelmét jósolja, amely nem jelentene változást Franciaország külpolitikájában. Kiemelte, hogy a második fordulóba bejutott baloldali jelölt és a konzervatív Nicolas Sarkozy programjainak az uniós kérdésekben sok közös vonása van. A Dziennik Gazeta Prawna című gazdasági-közéleti napilap írása pedig  a vasárnapi első forduló „igazi győzteseinek” a populistákat tartja.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top