Close

Idén sem maradunk fesztiválok nélkül

Kattints a képre a teljes mérethez!Ugyan még messze a nyár, a szervezők mégsem pihenhetnek, mivel pár hónap múlva ismét fesztiválozók tízezrei kelnek útra, hogy a barátaikkal/barátnőikkel közösen láthassák kedvenc zenekaraikat, eltöltsenek együtt néhány felejthetetlen napot. Bár a programok listája még korántsem teljes, már most érdemes tervezgetnetek, hiszen 2012-ben is sok híres fellépő látogat hazánkba.

 

 

Pannónia fesztivál
Az első fecskék közé tartozik a Pannónia Fesztivál (PAFE), amely az egyik legfiatalabb nagy zenei rendezvény Magyarországon. A 6. PAFE idén május 24-27. között, Szántódpusztán várja a szórakozni vágyókat, és a helyszín változása mellett a fesztivál képe is teljesen átalakul a szervezők ígérete szerint. Több színpad és stílus kapott helyet a programban, az árak viszont továbbra is barátiak maradtak, mindössze 6900 forintot kell fizetni a négynapos bérletért, amivel most két éjszakás londoni utat nyerhettek, és ha már ott vagytok, a magyaroknak is szurkolhattok az olimpián.  A fellépők között idén is ott vannak a nagy magyar nevek, mint például a Tankcsapda, a Depresszió és a Quimby, de külföldi fellépők is lesznek a PAFE-n, a legismertebb közülük talán az ír punk-rock-kocsmazene képviselője a Paddy and the Rats. Ha szeretnétek többet tudni, látogassatok el a www.pannoniafesztival.hu weboldalra.

VOLT fesztivál
Egy hónappal később, június 27-30. között az egyik nagyágyú, a Sziget „kistestvére”, a VOLT fesztivál jubilál, idén 20. alkalommal rendezik meg. Természetesen a helyszín idén is Sopron, azon belül is a Lővér-kemping. Az árak már egy kicsit borsosabbak, mint a PAFE esetében, április 15-ig azonban kedvezményes áron, 20.900 forintért lehet hozzájutni a négynapos bérlethez. A rockzene mellett a VOLT-on bőven megfér az elektronikus stílus is, amely úgy látszik, tetszik a fesztiválozóknak, hiszen tavaly a rendezvény átlépte a százezres látogatottsági álomhatárt. A metál kedvelőinek a finn Children of Bodom, illetve az amerikai énekes/legenda Iggy Pop adhat okot a tombolásra, a dubstep rajongói pedig valószínűleg a Skrillex-et várják a legjobban. A fellépők sora természetesen még bővülni fog, figyeljétek a www.sziget.hu/volt weboldalt, ami ide felkerül, az már hivatalosnak tekinthető.

EFOTT
A fesztiválok „nagy öregje”, 1976 óta várja a bulizni vágyókat, és vándorrendezvény lévén ebben az évben is új helyszínen rendezik meg, idén Velence lesz az EFOTT otthona, július 3-8. között. Bár az „új helyszín” megnevezése azért nem teljesen állja meg a helyét, hiszen 2005-ben már járt itt az egyetemisták fesztiválja. A bérletárak átlagosnak mondhatók, április 8-ig 14.490 forintért lehet bérletet vásárolni (BME-s diákkal és Velencei lakosoknak 11.500 forint), de hétvégi jegyet is lehet váltani 9900 forintért. A fellépőkről még csak információmorzsákat lehet tudni, de annyi biztos, hogy a svéd house fenegyereke John Dahlbäck, és a magyar fesztiválokról kihagyhatatlan Soerii & Poolek, a Tankcsapda és a Kiscsillag, valamint a kultúra szempontjából kiemelkedő Csík zenekar is tiszteletét teszi az EFOTT-on. A www.efott.hu –n a részletes program még sajnos nem elérhető, de a fesztivál plakátja már megtalálható az oldalon.

Hegyalja fesztivál

Tokajról a szép táj, a Tisza, és a finom borok juthatnak az eszünkbe. Általában. A megszállott fesztiválozóknak azonban a Hegyalja szó hallatán lángba borul a szemük, és eszeveszetten kezdenek bele az előző évi élmények elmesélésébe, hogy aztán áttérjenek az idei fesztiválról alkotott véleményükre. Kedvező árak (16.900 forintos „normál” bérlet, 14.900 forintos diákbérlet), és nagyszerű hangulat jellemzi a Hegyalja fesztivált, ami 2012.07.18-tól négy napon keresztül várja a látogatókat. A kifejezetten rockerbarát rendezvény idén kicsit engedett, hiszen a Pendulum d’n’b stílusával talán inkább az elektronikus zene kedvelőinek lehet ismerős. A heavy metal és a hip-hop egyvelege, a Biohazard, és a death metal jeles képviselője, az Arch Enemy viszont már a kőkemény Hegyaljás vonalat vonzhatja a Rakamazi Tisza-kempingbe. A www.hegyaljafesztival.hu –n minden további infót megtalálhattok.

Balaton Sound

Ha elektronikus zenei fesztivál, akkor Balaton Sound. A Pannónia Fesztivállal egyidős, ám attól teljesen különböző rendezvény a Balaton partjával karöltve hihetetlen ütős párost alakít, és a tavalyi 102 ezres látogatottság idén vélhetően átadja a helyét egy új rekordnak. A bérlet április 15-ig kedvezményesen megvásárolható, 31.000 forintos árával a második legdrágább fesztivál Magyarországon, a Sziget után. Kombinált bérlet is vásárolható, a VOLT és a Balaton Sound együttes bérlete szintén április 15-ig 48.000 forint. A fellépők között némi meglepetésre Ákos is helyet kapott, aki a 0. napon fog színpadra lépni, és új számaiban (valószínűleg a régiekben is) a szintipop műfaját képviseli majd, talán emléket állítva ezzel a Bonanzás időszaknak. A fellépők között lesz még David Guetta, Paul Kalkbrenner, Björn és Carl Cox is, egyszerűen olyan sok nagy nevet hívtak meg, hogy a végtelenségig lehetne sorolni, nagyon ütős programot állítottak össze a szervezők, amiért talán még a borsos bérletár is megbocsátható. Úgy néz ki, négy napig ismét Zamárdi lesz az elektronikus zene Mekkája, a www.sziget.hu/balatonsound oldalra pedig még mindig folyamatosan kerülnek fel az új előadók.
 
Sziget
A fesztiválok alfája és omegája, több százezer ember, város a városban. Így lehetne egy mondattal körülírni a Szigetet. Talán az egyetlen fesztivál Magyarországon, ahol nem is igazán a fellépők, hanem az életérzés számít. Az Európa legjobb fesztiváljává választott Sziget ugyanakkor nem kíméli a pénztárcákat, a „hazamenős” bérlet április 30-ig 46.000 forint, az „ottalvós” pedig 55.000. Cserébe augusztus 6-13-ig olyan zenekarok lépnek fel, melyeket hazánkban talán csak a Szigeten lehet látni az elkövetkezendő években. Nem lehet külön kiemelni szinte senkit, a Korn, az LMFAO és a Placebo csak a jéghegy csúcsa, rengeteg program lesz, talán az egyetlen probléma a magyar zenekarok nélkülözése, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a több tízezer külföldi fesztiválozó nem ismeri a hazai zenekarokat. A Sziget látogatottságát a legjobban az példázza, hogy az összes többi ismert magyar könnyűzenei fesztiválon nincsenek annyian, mint ezen az egyen. Az utolsó nagy fesztivál lesz 2012-ben, amolyan évadzárónak számít. További szavak helyett: www.sziget.hu/fesztival

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top