Close

Wéber: Gyurcsánynak nagyon gyorsan lépnie kell

Szinte visszafordíthatatlan Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök kilépése az MSZP-ből – mondta Wéber Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A szociológus beszélt arról is, hogy bár az Orbán-kormány a hatalom tereit teljes mértékben kitöltötte, nagy kérdés, mennyire lesznek működőképesek a sarkalatos törvényekkel megváltoztatott alrendszerek együttesen. 

Az elmúlt húsz évben soha nem állt az MSZP ilyen közel ahhoz, hogy egy nagyon határozott, markáns, jelentős tagsági támogatással rendelkező politikusa komolyan eljátsszon a gondolattal, hogy a régiekkel nem hajlandó együttműködni és új pártot alapít – és a pártelnök felajánlja neki, hogy menjen, ha nem ért egyet a párt politikájával – értékelte a helyzetet az InfoRádió Aréna című műsorában Wéber Attila.
Mivel ilyen helyzet még nem volt, ezért a szociológus szerint ezért is különösen nehéz analógiákban gondolkodni. Számos érdekes és váratlan eleme is lehet a dolognak.
Az mindenesetre a szociológus szerint eldőlt, hogy Gyurcsány nem foglalja el az MSZP-t – és ez önmagában nem kis dolog ahhoz képest, hogy milyen ambíciókkal indult már a választások után – hangsúlyozta Wéber, emlékeztetve Gyurcsány jelszavára, a „kisebbségből többség”-re. Ez a stratégia kudarcot vallott.
Ebből a politikusnak le kell vonnia a konzekvenciát, és ha ezt időben nem teszi meg, akkor majd a pártvezetők fogják – mondta Wéber, idézve Horvát Csabának, az MSZP fővárosi frakcióvezetőjének a szerda esti nyilatkozatét, amely szerint javasolni fogja, hogy még a novemberi pártkongresszus előtt zárják ki Gyurcsány Ferencet a szocialista pártból, mert a politikus „már praktikusan kilépett” az MSZP-ből.
„Hordoz veszélyeket egy ilyen elválás/leválás, de azt gondolom, hogy ez ma már szinte visszafordíthatatlan” – vélekedett a szociológus. 
Működőképes-e a rendszer
Jelen pillanatban, bizonyos értelemben, minden képviselő jövője attól függ, hogyan alakulnak majd a választójogi és önkormányzati szabályok – magyarázta a szociológus, aki szerint láthatóan jól érzékeli a konfliktusok túlnyomó részét a Fidesz vezetése és a kormányzat, de a válaszai nagyon bizonytalankodóak, és nagyon sokszor inkoherensnek tűnnek kifelé.
Úgy véli, nem véletlenül történt a váltás a kormányzati kommunikációban, de el kell telnie egy kis időnek, hogy lássuk, hogy ez volt-e vagy sem, de önmagában nem kommunikációs kérdésről van szó.
Az mindenesetre tény, hogy az Orbán-kormány a hatalom tereit teljes mértékben kitöltötte, nagy kérdés viszont, hogy a sarkalatos törvényekkel megváltoztatott alrendszerek együtt mennyire lesznek működőképesek – hangsúlyozta Wéber Attila.
Hiszen az oktatástól az önkormányzatig, az egészségügyig szinte valamennyi rendszerbe belenyúlt a Fidesz, miközben korábban, a szocialista kormányzás alatt is evidencia volt, hogy egy ciklus alatt egy alrendszernél többet nem lehet megreformálni. „Láttuk mit lett a végeredmény. Most viszont gyakorlatilag teljes rendszer-átalakítás történik, valamennyi fontos alrendszerhez hozzányúlt az Orbán-kormány, de nagyon kérdéses, hogy az intézményrendszer mikor áll fel teljes valóságában és mennyire lesz működőképes” – fogalmazott.
InfoRádió

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top