Close

Múzeumok Éjszakája

Ezen a hétvégén felpezsdült az élet Budapesten.
Ismét megrendezésre került a Múzeumok Éjszakája immáron kilencedik éve. Az idei év különlegesnek tekinthető, hiszen a szervezők két napot szántak e színes programsorozatra, 18-án a vidéki múzeumokat látogathatta a közönség, 24-én pedig a budapesti tárlatokat lehetett megcsodálni. A látogatók tábora igen széleskörű volt, egészen a pici gyermekektől a nyugdíjas korosztályig megtalálható volt mindenki.
Csak annyi volt a teendő, hogy megvásároljuk a karszalagot, aztán már mehettünk is a kiszemelt helyszínekre este hattól egészen hajnali háromig.

A program két napra bontása megkönnyítette az érdeklődők helyzetét, nem kellett azon gondolkodniuk, hogy Budapesten maradjanak-e vagy a vidéki múzeumokat látogassák meg. Sokkal könnyebben be lehetett osztani az időt, és sokkal több helyszínt lehetett meglátogatni.
A fővárosban 92 intézmény kapui voltak nyitva a nagyérdemű előtt. Ez meg is hozta gyümölcsét, ugyanis több ezer ember vett részt az eseményen.
A szervezők igyekeztek minél színesebb, a megszokottól eltérőbb illetve bizarrabb kiállításokkal felkelteni a közönség érdeklődését. Ugyanakkor a már megszokott, közkedvelt programokat idén is fel lehetett fedezni, mint amilyen a rabszállító autó kipróbálása, a kriptalátogatás valamint a sírkerti séta. Ezen kívül számtalan koncertet, előadást lehetett élvezni különleges helyszíneken. A séták során megszomjazottak is kielégíthették igényeiket, hiszen rengeteg bodé és sátor volt felállítva erre a célra.

A legnagyobb érdeklődésre az alábbi helyszínek tartottak számot:
A Szépművészeti Múzeum előtti kígyózó sor nem volt meglepő, hiszen a múmiákra sokan vagyunk kíváncsiak. A Múmiák testközelben című kiállítás június 10-én nyílt, e köré szervezte a múzeum az estét.
A Magyar Nemzeti Múzeum hercegi koncerttel csalogatta az érdeklődőket. Hubertus von Hohenlohe herceg, a Festetics-család leszármazottja adott koncertet éjfélkor.
A Magyar Természettudományi Múzeum szerelmi jóslással várta a vendégeket.
A Közlekedési Múzeum olyan különlegességeket mutatott, mint például a 200 lóerős Maybach DS8 Zeppelin, ezt 1930-ban az autók királyaként emlegették. Ezek mellett oldtimer autó- és motorritkaságokat is meg lehetett tekinteni.
A Magyar Írószövetség székházába is el lehetett látogatni. Lehetőség volt megtekinteni a Symposion kiállítást, koncerteken, filmvetítésen, borkóstoláson, fényíráson részt venni, a kisebbek mehettek irodalmi játszóházba.
A Magyar Mezőgazdasági Múzeum kicsiknek és nagyoknak egyaránt kedvezett, szórakoztató programokat nyújtott az óvodásoknak és nyugdíjasoknak egyaránt a Vajdahunyad váránál. Rengeteg kiállítás várt minket: „A növények országából”, A halászat története Magyarországon, A magyar mezőgazdaság története a kezdetektől 1945-ig, A magyar szőlő és bor Európában. Az állatok háziasítása, Erdészet, Természeti értékeink, természetvédelem Vadgazdálkodás és vadászat, Vezetés A LÓ – nemzeti lókiállításban, valamint folyamatos „Kérdezz-felelek”, Egy csipetnyi Európa és a Kincsem, Imperial – Híres magyar versenylovak. Ezek látogatása mellett lehetőség volt omnibuszos körutazásra a Városligetben, sétára az Apostolok tornyában és csónakos vártörténeti sétára. A kicsik részt vehettek Az erdő szentélye című gyermekprogramon, mehettek a Mesék termébe illetve a Táncok termébe szüleikkel ahol elsajátíthatják a magyar néptánc mozdulatait. Eközben a felnőttek élvezhették a Jazz udvar előadásait, bemehettek a Kadarka udvarba, kadarka borokat kostólhattak a román kori kerengőben. Valamint betérhettek a Szerelem termébe egy kis szerelmi varázslásra, virágnyelv-tanulásra. Majd az est végén a fő attrakció a Szent Iván éji tűzugrás volt. A Mezőgazdasági Múzeumnál teljesen elvarázsolva érezhettük magunkat az este folyamán.
Nem csak múzeumlátogatásokra volt lehetőség. Rengeteg koncertet hallhattunk aluljárókban, filmet nézhettünk, táncolhattunk, rajzolhattunk, csónakázhattunk, pilótaképzésen vehettünk részt, divat show-t nézhettünk, ehettünk, ihattunk. Egyszóval nagyon színes volt a paletta, a Múzeumok Éjszakája remek kikapcsolódás, szórakozás volt egész Budapest számára.
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top