Close

Az ÁNTSZ is figyelmeztet a németországi járvány miatt

Értesítette a kórházakat, rendelőket és a vizsgálati laborokat a tisztiorvosi szolgálat, Magyarországon is, miután Németországban immár a hétszázat is meghaladta a hasmenéses megbetegedések száma.
A betegséget az E. coli baktérium egyik olyan típusa okozta, amelynek toxinja, vérzéses veseelégtelenséget okozhat. A betegség ezért nem is a hasmenéses tünetek miatt lehet veszélyes. A baktérium rezisztens az antibiotikumokra, de nem is érdemes gyógyítására ezt használni. A legokosabb, ha minél előbb kiürül a szervezetből a kórokozó, így a felszabaduló méreganyagból is kevesebb jut a testbe. Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos szerint éppen ezért székletfogó szereket sem jó szedni a betegeknél, inkább a folyadékpótlásra kell odafigyelni.
Az új járványra és a kezelési módokra az ÁNTSZ már figyelmeztette a kórházakat és az orvosokat, csakúgy mint az országos laboratóriumokat is. Arra hívta föl a figyelműket, hogy ha ilyen tűntetek mellett a laboreredmények negatívak, akkor ne csak a klasszikus, általában előforduló kórokozókra vizsgáljanak, hanem folyjon tovább a vizsgálat.
A járványról egyébként május 22-én kaptak értesítést a magyar egészségügyi hatóságok. Amelyek egyelőre annyit tudnak a Németországból kiinduló betegségről, hogy az ottani hatóságok egy fertőzött spanyol uborkaszállítmányra gyanakodnak. A rádió kérdésére az ÁNTSZ vezető-helyettese azonban elmondta, egyáltalán nem biztos, hogy a zöldségszállítmány felelős a járvány kitöréséért.
Eközben a malagai termelők szövetsége tagadja, hogy fertőzött uborkát vitt volna Németországba. Szerinte csak az fordulhatott elő, hogy ott szennyeződött colival a szállítmány. A hasmenéses járványban eddig négyen haltak meg Németországban. Megbetegedéseket jelentettek Svédországból, Dániából, Nagy-Britanniából és Hollandiából is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top