Close

Négyes Hollandiától

A négyes szám nem a magyar futball válogatott Hollandia elleni teljesítményére vonatkozik, hanem egy megsemmisítő, 4-0-s vereséget jelent, amit nemzeti tizenegyünk szenvedett el az Oranje ellen, az Európa-bajnoki selejtezők csoportkörében. A világbajnoki ezüstérmes gárdából Rafael Van der Vaart és Ibrahim Afellay az első félidőben, míg Dirk Kuyt és Robin Van Persie a második játékrészben talált be a magyar válogatott hálójába a Puskás Ferenc Stadionban. 

Tizennegyedszer találkozott a Puskás Stadionban a magyar és a holland futball válogatott. Az eddigi mérkőzéseken két döntetlen mellett a hollandok hatszor, míg a magyarok ötször győztek. Az utolsó öt találkozót a nyugat-európai ország nyerte, s 1984 októbere óta nem sikerült megverni őket. A legutóbbi két összecsapáson 7-1-re, majd 6-1-re kaptunk ki. A pénteki 4-0-s Európa-bajnoki selejtező mérkőzés is a felejthető mérkőzések kategóriájába tartozik. A múltbeli kudarcok ellenére teljesen megtelt a Puskás Ferenc stadion alsó lelátórésze, s csaknem 25.000 szurkoló biztatta a csapatot. Ez a szám minden bizonnyal több lett volna, ha a felső karéjban is helyet lehet foglalni, de mivel veszélyes a fenti rész, így azt üresen hagyták a szervezők. 
Bár az első kapura lövés a magyar csapaté volt, az első gól már a holland Rafael van der Vaart nevéhez fűződött. A mérkőzés 8. percében Sneijder passzolt középre, van der Vaart pedig elszakadt védőitől, s a tizenhatoson belül, lapos, 13 méteres kísérletét Király nem tudta hárítani. Védelmi hiba és Király Gábor elmélázása is eredményezte az első „narancsos” gólt. A félidő utolsó percében szerzett találatot egy újabb hazai védelmi hiba okozta. A dél-afrikai világbajnokság döntősei azonnal lecsaptak Laczkó rosszul passzolt labdájára, amit Van der Wiel továbbpasszolt balra Ibrahim Afellaynak, aki a magyar kapuba továbbította a labdát.  

 
 
 
 
 
 
Kényelmesen és magabiztosan játszott a holland válogatott, s ugyanúgy kezdte a második félidőt, mint ahogyan az első játékrész vége után az öltözőbe vonult. A magyar védelmet egy felpasszolt labdával teljesen lenullázták Bert van Marwijk fiai, s az 53. percben, Van Persie ziccerben ugrott ki, keresztbe passzolt Király előtt, így a lesipuskás Dirk Kuytnak már csak annyi dolga maradt, hogy az üres kapuba gurítsa a labdát. Ekkor kezdett teljesen szétesni a magyar válogatott. Idegesen, hibát hibára halmozva játszottak Egervári Sándor szövetségi kapitány játékosai. A figyelmetlen magyar védőket, negyedszer is megleckéztették az Oranje futballistái. A 62. percben Van der Wiel középre adta a labdát, amit Robin Van Persie a hálóba passzolt. A hollandok tábora ollézott, míg a magyar játékosok szemmel láthatóan teljesen elkészültek erejükkel. Egyértelműen kiütközött, hogy rengeteg labdarúgónk nem játszik rendszeresen a csapatában, s a meccshiány ismét megmutatkozott. Laza poroszkálás folyt a pályán. A totális holland fölénnyel, a magyar válogatott nem tudott semmit sem kezdeni, s a padlón hevert a mérkőzés utolsó negyedórájában. 
Nemcsak a játékosok, a közönség is elkezdte a visszaszámlálást, s mindenki a találkozó lefújását várta. Az utolsó percekben két pályára szaladó drukker fokozta a csalódott közönség hangulatát, de a rövid „mókázás” nem fojtotta el a súlyos vereségért járó füttyszót. A játék képe alapján teljesen megérdemelten nyert a holland válogatott, s mért megsemmisítő vereséget hazánk fiaira. Folytatás kedden, Hollandiában, a padlóról…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top