Close

Kína blokkolta a tévéadást a Nobel-békedíj átadásakor

Néhány órával azelőtt pénteken, hogy Oslóban szimbolikusan átadják Liu Hsziao-po kínai ellenzékinek a Nobel-békedíjat, Kínában a hatóságok elkezdték blokkolni a külföldi tévék adását és az internetet.
 

 
Kínában elsötétültek a képernyők, amikor a CNN, a BBC és a TV5 tudósításokat adott a díjátadással kapcsolatban. A CNN honlapjára sem lehetett egyáltalán rákapcsolódni – közölte az amerikai hírtelevízió pekingi irodájának vezetője.
A norvég NRK tévé adását sem lehetett nézni, csakúgy, mint október 8-án, amikor a Nobel-bizottság bejelentette, hogy Liunak ítélte oda a díjat.
A Nobel-békedíj 109 éves történetében pénteken másodszor fordul elő, hogy a jeles kitüntetés átadási ceremóniáját a díjazott nélkül rendezik meg, és még családjának valamelyik tagja sem veheti át helyette az érmet.
A norvég Nobel-békedíj bizottság október 8-án ítélte oda Liu Hsziao-po kínai ellenzékinek a kitüntetést. Liu 2008-ban kezdeményezője volt a demokratikus reformokat – egyebek között az emberi jogokat szavatoló alkotmányt – követelő Charta 08 kiáltványnak. A kínai hatóságok tavaly december végén tizenegy év börtönre ítélték államellenes felforgatás vádjával az ország egyik legismertebb ellenzéki személyiségét.
Az ünnepségen egy üres széket tesznek a pódiumra, amely a kényszerből távol maradó Liut fogja szimbolizálni. Feleségét házi őrizetben tartják Kínában, fivéreinek nem teszik lehetővé, hogy elhagyják az országot, nehogy véletlenül Oslóban találják magukat. Maga a ceremónia az előre meghatározott terv szerint zajlik majd le. A kitüntetett kérésének megfelelően egy gyermekkórus fog énekelni, Liu egyik írását pedig Liv Ullmann norvég színésznő fogja felolvasni.
Szerbia mégis képviselteti magát a ceremónián
Belgrád az utolsó pillanatban mégis úgy döntött, hogy képviselteti magát Oslóban a Nobel-békedíj pénteki átadása alkalmából rendezendő ünnepségen. „Egy tanácskozást követően Mirko Cvetkovic miniszterelnök úgy döntött, hogy Szerbia képviseletében Sasa Jankovic emberi jogi ombudsmant elküldi Oslóba” – jelentette pénteken a Tanjug hírügynökség. Cvetkovic korábban Brüsszelben azt mondta, hogy országa bojkottálja a Nobel-békedíj átadását. A ceremóniát mintegy húsz ország kívánja bojkottálni.
Magyar Rádió nyomán
gondola.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top