Close

Elkészült a költségvetési koncepciónk

Az idei büdzsére alapozva Fenntarthatóság és szolidaritás címen alternatív költségvetési koncepciót dolgoztunk ki, melyet csütörtökön Schiffer András és Scheiring Gábor mutatott be.

Schiffer András elmondta: olyan országot szeretnének, ahol az adó- és költségvetési politika nem mélyíti a társadalmi különbségeket. A kormány azonban olyan adórendszer irányába mozdul el, ami a 200 ezer forint alatt keresőktől vesz el és a gazdagok zsebébe lapátol át súlyos százmilliárdokat. Olyan költségvetési politikát tudnak elképzelni, amelyik ökológiai adóreformra és járulékcsökkentésre épül. A Fidesz előtt két választás áll: vagy kitartanak a jelenlegi igazságtalan, neokonzervatív gazdaságpolitika mellett és félreteszik az alkotmányos biztosítékokat, vagy komolyan veszik a jogállamot, de akkor végig kell gondolniuk, hogy üthetnek-e akkora rést a költségvetésen, amit alkotmányos eszközökkel nagyon nehéz betömködni.
Schiffer András a bemutatott koncepciót úgy jellemezte: költségvetési politikájuk része annak az alternatívának, amely úgy kívánja megújítani a magyar demokráciát, hogy az állampolgári részvétel irányába változtatná meg annak szerkezetét.Emellett fontos, hogy egyszerre kell kezelni a gazdasági-foglakoztatási krízist és felkészíteni a gazdaságot az ökológiai válság kihívásaira.

Scheiring Gábor hozzátette: nem egy egész büdzsét raktak le az asztalra, hanem azokat a prioritásokat akarták bemutatni, amelyek mentén elképzelhetőnek tartják a költségvetési folyamat hosszú távú alakítását. A felelősség, a fenntarthatóság és szolidaritás rendezői elveit tartották szem előtt, ami szöges ellentétben áll a kormány politikájával.
A gazdaságpolitikus hangsúlyozta, nem gondolkoznak jelentős kiadásnövelésben, mert elfogadják a háromszázalékos hiánycél tartását. Az esetlegesen előforduló kiadásnöveléseket minden esetben kiadáscsökkentéssel ellensúlyoznák. A Fenntarthatóság és szolidaritás című koncepció egy hosszú távon is életképes, ökológiai adóreform beezetésének irányába tesz lépéseket. Szakít a kormányzat jelenlegi elképzeléseivel és négysávos progresszív jövedelemadó-rendszert vezetne be, miközben visszaállítanák a tőkejövedelmek adóját.

A tervezett bevételek kapcsán kiemelte, hogy számításaik szerint az ökológiai adóreform körülbelül 220 milliárd forintos többletbevételhez juttatná a költségvetést. A szolidáris adórendszer irányába tett előrelépés, a tőzsdei nyereségadó megemelése és az egységes tőkeadózás körülbelül plusz húszmilliárd forintos bevételt jelentene. Emellett megtartanák a kormányzat szektorális adóit, vagyis az úgynevezett Robin Hood adókat.
A kiadási oldalon egy ötszázalékos járulékcsökkentést képzelnek el, ami körülbelül 300 milliárd forintos kiadást jelentene. Ez megérné, mert harmóniában állna a szolidaritás elvével, illetve a szakértők többsége szerint azért is szükség van rá, hogy valóban több tízezer munkahelyet lehessen teremteni.

Ezek mellet egy ötvenmilliárd forintos egészségügyi csomagot is terveznénk. Ebbe beletartoznának a megelőzési programok, a beteg- és a háziorvosi ellátás fejlesztése valamint egy bérfejlesztés. Elindítanánk egy környezetpolitikai csomagot is, amelynek lényege a lakásfelújítás, a hulladékgazdálkodás és a tájgazdálkodás támogatása lenne.

Alternatív költségvetési koncepciókkal a következő években is szeretnénk előállni, mert komolyan vesszük azt az ígéretet, hogy a ciklus végére kormányképes alternatívát tudjunk felmutatni a Fidesz-KDNP pártszövetséggel szemben.

A dokumentum innen letölthető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top