Close

Az MSZP pénzt ajánlott az iszapömlés károsultjainak

Mesterházy Attila Október 7-én tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja és európai parlamenti delegációja egy-egy millió forintot ajánlott föl az iszapkatasztrófa károsultjai számára.

A pártelnök elmondta: elsődleges feladat a károk enyhítése, illetve az ott élő emberek segítése.

Mesterházy Attila kijelentette: "ha vannak felelősök, meg kell őket találni, és keményen számon kell kérni, hogy hogyan fordulhat elő Magyarországon a 21. században ilyen katasztrófa".

Az MSZP elnöke levélben kérte a belügyminisztert, hogy tájékoztassa az ellenzéki frakciók vezetőit arról, hogyan állnak a munkálatok, hiszen pontos információk birtokában könnyebb támogatni a kormányt és hatékonyabban tudnak hozzájárulni a mentési folyamatokhoz.

A pártelnök azt is bejelentette, kezdeményezik, hogy a parlament fenntartható fejlődés bizottsága tűzze napirendre annak vizsgálatát, mit lehet tenni a jövőben azért, hogy az érintett területen újra harmonikusan élhessenek emberek, és hogyan lehet elkerülni a jövőben az ilyen katasztrófákat.

A frakcióvezető jelezte: összeül a szocialista vezetésű fogyasztóvédelmi parlamenti bizottság és megvizsgálja, miként fordulhatott elő, hogy egy ilyen veszélyes üzem esetén tízmillió forint elég volt a biztosításra. Véleménye szerint meg kell nézni azt is, hogy ez a biztosítási rendszer jó-e így és szükség van egy értelmezési irányelvre, amit ilyen katasztrófa esetén alkalmazhatnak a biztosítók.

A pártelnök megfontolandónak tartja egy országos karitatív akció indítását is.

Jelezte, támogatják a kormányt abban, hogy a kármentesítés során éljen az európai uniós lehetőségekkel.

Mesterházy Attila azt kérte a kormánytól, hogy kerülje a pánikot növelő vagy álláshelyeket veszélyeztető kijelentéseket. Erre példaként Illés Zoltán államtitkár nyilatkozatait említette, majd javasolta a politikusnak, hogy fontolja meg a lemondását ilyen meggondolatlan mondatok és cselekedetek után.

Mesterházy Attila úgy vélte inkább szikár, tényszerű, korrekt kijelentésekre van szükség, olyanokra, amilyeneket Pintér Sándor belügyminiszter és Orbán Viktor kormányfő tett az elmúlt napokban.
 

A Magyar Vöröskereszt országos adománygyűjtést indított a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére. A szervezet számlaszámán és valamennyi telefon szolgáltató hálózatából elérhető 1749-en várja az adományokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top