Close

Kutatók Éjszakája

Szeptember 24-én országszerte vár kicsiket és nagyokat, különösen kíváncsi, szenvedélyesen tehetséges diákokat, fiatalokat és felnőtteket a Kutatók Éjszakája, az ország egyik legjelentősebb kutatás-fejlesztéssel foglalkozó eseménysorozata.
    
A Kutatók Éjszakája immáron ötödik éve méltán népszerű fesztivál, hiszen ez korántsem az unalmas, fűrészporízű előadások estéje! Az izgalmas és meghökkentő programok  a kutatókat, a tudományos módszereket és eredményeket az előképzettséggel nem rendelkezők számára is érthető és élvezhető formában, interaktívan, szórakoztató módon mutatják be.

 
Idén egy különleges vetélkedőre is sor kerül! A Legyen Ön is tudós! játék 4 párhuzamos helyszínen zajlik: Debrecen, Gödöllő, Győr és Miskolc legjobbjai mérik össze erejüket a Kutatók Éjszakáján, élő online kapcsolásban az egyes egyetemek honlapjain! 
Kvantummechanika. Viszkozitás. Szupravezetés. Populációdinamika. Funkcionális nanorészecskék. Fourier analízis. Biogén aminok. Hogy mindez lehet szórakoztató? A Kutatók Éjszakáján egészen biztosan! Ballonszondák, hadirobotok, tudományos blogtalálkozó, élményközpontú matematika, sci-fi ihlette tudomány, és még rengeteg más! A BME-n például ismét kinyílik a Nukleáris Technikai Intézet Oktatólaborja, s közelről láthatunk egy mini atomreaktort! A központi helyszín a Millenáris, ahol talán a legizgalmasabb a Ritmika-Aritmetika műhely, a dobolás ritmikájának elméleti síkon való értelmezése egy óriási közös dobolás során!
 
 
Kutatók Éjszakája 2010
 
Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló, egész napos fesztivál jellegű esemény célja a tudomány, a tudományos eredmények és a kutatói életpálya népszerűsítése, közérthetően. A Kutatók Éjszakáján bárki bepillantást nyerhet a kutatók titokzatosnak tűnő munkájába egy tudományos, ám mégis könnyed éjszakán, ahol minden korosztály megtalálja a neki megfelelő programot: vetélkedőket, kísérleteket, kiállításokat és tudományos-szórakoztató programokat. A felsőoktatási és kutatóintézetek által bemutatott érdekes, interaktív programok mellett olyan eseményekkel is találkozhatunk, ahol a kutatások gyakorlati hasznosítása kerül előtérbe, illetve az a kutató, aki üzletemberként és tudományos szakemberként egyaránt megállja a helyét. Az eseménysorozatot partnereivel karöltve immár ötödször rendezi meg a Tempus Közalapítvány, és idén a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány is társszervezője az eseménynek. Idén 28 intézmény programjaira több mint negyvenezer látogatót várnak a szervezők 23 városban.
 
Mottó: „Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi.” (Einstein)
 
A Tempus Közalapítvány és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány 2010-es partnerei: a Bajai Bemutató Csillagvizsgáló, a berettyóújfalui Bihari Múzeum, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Collegium Budapest Egyesület, a Debreceni Egyetem, Dunaújvárosi Főiskola, az Ericcson Magyarország Kft., az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Főiskola, a Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézete, a Miskolci Egyetem, a Nyíregyházi Főiskola, a Nyugat-magyarországi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pannon.Elemző Iroda Kft., a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a százhalombattai „Matrica” Múzeum és Régészeti Park, a Semmelweis Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Szent István Egyetem, és a Szín és Fény Nemzetközi Alapítvány, a Közlekedéstudományi Intézet, és az Országos Idegtudományi Intézet.
 
A részletes program itt olvasható. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top