Close

Egy jó fényképész, a portréfotózás mestere

A múlt század harmincas-ötvenes éveiben alkotó neves fotóművésznek, Várkonyi Lászlónak a munkásságát foglalja össze a Magyar Távirati Iroda által most megjelentetett, Tiszavárkonytól Montrealig című fotóalbum; a kötetet csütörtökön mutatták be Budapesten. Mint Vince Mátyás, a Magyar Távirati Iroda Zrt. elnöke emlékeztetett, az 1935-től két évtizeden át a legkeresettebb magyar portréfotográfusnak számító Várkonyi László számos méltánytalanságot szenvedett élete során; 1956-os disszidálása után életműve egy része megsemmisült, munkássága szinte feledésbe merült.
A nemzeti hírügynökség fotóarchívuma azonban több ezer Várkonyi-képet megőrzött, és ez az anyag – a hagyatéknak a Várkonyi-családtól nemrég megvásárolt másik részével együtt – bizonyítja, hogy Várkonyi Lászlónak olyan nagy pályatársakkal van egy sorban a helye, mint Székely Aladár, Rónai Dénes vagy Angelo – hangsúlyozta Vince Mátyás.

Az elnök hozzátette: a harmincöt évvel Várkonyi László halála után kiadott, több mint 150 képet tartalmazó kötet végre igazságot szolgáltat a fotográfusnak.

A Várkonyi munkásságát először összefoglaló fotóalbum megjelenését Keleti Éva is fotótörténeti jelentőségű eseménynek tartotta. A kiadványt Szarka Klára fotótörténésszel együtt szerkesztő Prima Primissima-díjas fotóművész elmondta: a gazdag képanyag bemutatja Várkonyi László portréfotográfusi munkásságát, és bizonyítja azt is, hogy más műfajokban – például riporterként – szintén jelentőset alkotott.

Mint Keleti Éva felidézte, az első Várkonyi-kiállítást, amely a fotós életművét először tárta nyilvánosság elé, az MTI rendezte idén áprilisban. A tavaszi tárlat és a most megjelent 180 oldalas fotóalbum anyaga csak részben fedi egymást: noha a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) székházában bemutatott felvételek egy része a könyvben is felbukkan, a képanyag a kiállításhoz képest jelentősen bővült.

A kötet életrajzi tanulmánya a múlt század közepének fotográfiai közéletére is ablakot nyit – emelte ki Keleti Éva, hozzátéve: Szarka Klára fotótörténész a könyvben publikált tanulmányában komoly alapossággal rekonstruálta Várkonyi László életútját, részben a család segítségével.

Mint Szarka Klára elmondta, kutatásai közben számos, a családban évtizedek óta lappangó dokumentum került elő, amelyek segítségével nemcsak a fotográfus szakmai életútja, de emberi arcéle is az eddiginél pontosabban rajzolódott ki.

Pályája kezdetén a tiszavárkonyi szegény kocsmáros fiaként helyt tudott állni a legelegánsabb műtermekben, meg tudott szökni a munkaszolgálatból, a holokauszt során a sajátján kívül más családokat is megmentett, átvészelte műtermének államosítását, majd elbocsátását, és végül 50 évesen is neki mert vágni a világnak – idézte fel Várkonyi viszontagságos életútját a fotótörténész.

Talán emberi nagyságának is köszönhető, hogy ilyen jó fényképész, a portréfotózás mestere volt: színészek, politikusok és az utca embere egyaránt megnyílt előtte – jegyezte meg Szarka Klára.

Várkonyi László életművéből legközelebb november 18-án a Magyar Állami Operaházban nyílik kiállítás, de az MTI jövőre a MÚOSZ épületébe is tervez egy újabb Várkonyi-tárlatot.

A Tiszavárkonytól Montrealig című kötet először most hétvégén, a Magyar Távirati Irodában, a hírügynökség nyílt napján lesz megvásárolható, jövő hétfőtől pedig már a könyvesboltokban is kapható.

Forrás: www.eMASA.HU

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top