Close

A Fidesz lemond az euróövezeti csatlakozásunkról?

Varga Mihály, a Fidesz volt pénzügyminisztere, jelenleg Miniszterelnökséget vezető államtitkár ma a Parlamentben kijelentette: „kezdeményezni fogja az alkotmányjavaslat módosítását, hogy kerüljön bele: Magyarország hivatalos fizetőeszköze a forint. „Amennyiben ez megvalósul, úgy ez azt jelenti, hogy Magyarország alkotmányban rögzítetten megnehezíti az euróövezethez való csatlakozásunkat.

A kijelentés súlyát az adja, hogy amennyiben az euróövezethez akarnánk csatlakozni, akkor alkotmányt kellene módosítani, amihez az összes képviselő kétharmadának szavazata szükséges. Varga Mihály és általa az Orbán-kormány tehát ezzel a tervezettel politikai megegyezéshez köti, hogy Magyarország tagja lehessen az euróövezetnek, amit Európához csatlakozásunkat követően minden politikai párt, köztük a Fidesz-KDNP pártszövetség is támogatott, sőt, egyik legfontosabb elérendő célként fogalmazott meg.

Az MSZP felszólítja az Orbán-kormányt, hogy hagyjon fel az Európával való folytatólagosan konfliktuskereső magatartásával. Továbbá a már többször megfogalmazott, megerősített állásfoglalást, miszerint Magyarország elemi gazdasági és politikai érdeke csatlakozni az euróövezethez ne nehezítse az alkotmány ilyen jellegű módosításával.

Szekeres Imre,
az MSZP Gazdaságpolitikai kabinetvezetője, országgyűlési képviselő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top