Close

Nőtt a svájci GDP a tavalyi negyedik negyedévben

svajc

Növekedett a svájci gazdaság teljesítménye a tavalyi negyedik negyedévben, alapvetően a háztartások és a kormány kiadásainak emelkedése volt a fő hajtóerő.

A svájci kormány gazdasági államtitkárságának (SECO) szerdán kiadott közleménye szerint a bruttó hazai termék (GDP) reálértéken, negyedéves összevetésben 0,4 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest pedig szintén 0,4 százalékkal gyarapodott az október-decemberi időszakban, ami jóval kedvezőbb a várakozásoknál.
Elemzők arra számítottak, hogy negyedéves összehasonlításban 0,2 százalékkal, éves összevetésben pedig 0,1 százalékkal bővült a svájci gazdaság a negyedik negyedévben.
A július-szeptemberi időszakban negyedéves összevetésben stagnált, éves szinten viszont 0,8 százalékkal nőtt a GDP.
Október-decemberben az építőipari beruházások többé-kevésbé stabilak maradtak, miközben az állóeszköz-beruházások csökkentek. A kereskedelmi mérleg érzékelhetően rontotta a növekedést. Termelési oldalról tekintve a feldolgozóipar teljesített a legjobban 1,9 százalékos növekedéssel. Mindazonáltal a bővülés szűk körre volt jellemző, a húzóerőt a vegyipar és a gyógyszeripar jelentette. A kereskedelem (-0,6 százalék), valamint a szállodaipar és vendéglátás (-1,6 százalék) visszaesett.
Az előzetes adatok szerint az év egészében, reálértéken számolva, a GDP 0,9 százalékkal növekedett, míg 2014-ben 1,9 százalékkal. Folyó árakon számolva viszont 0,4 százalékkal zsugorodott a bruttó hazai termék. 2009 óta először fordult elő, hogy nominális értéken csökkent a GDP.

MTI 2016. március 2.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top