Close

Aktuális ingatlankérdésekkel foglalkozó nemzetközi ingatlan szakkonferencia komáromi résztvevővel

November 27-én  került sor Pozsonyban a Sheraton szálloda dísztermében, a Szlovákiai ingatlanirodák szövetségének (NARKS) megszervezésében egy jelentős nemzetközi konferenciára. Mivel a Komáromi székhelyű Investconsult Kft., Építészmérnöki és ingatlankereskedelmi társaság már 12 éve aktív tagja a NARKS-nak, és Szabó Zsolt mérnök az elnökségi tagja ennek a szakszövetségnek, így belátást nyertünk a konferencián elhangzottakról és ennek céljairól.

A szakkonferencia első részének programja a NARKS 2015-ös évben kifelytett tevékenységeinek az analizálásáról és a 2016-os év célkitűséseiről szólt. Mivel a NARKS hazánk legrégebbi és legnagyobb ingatlanirodákat és ingatlanszakembereket tömörítő szövetsége, így aktívan részt vesz az ingatlankereskedelem koordinációjában nemcsak Szlovákia területén, hanem az Európai ingatlanszövetség CEPI-CEI tagjaként az együttműködés kiterjed az összes úniós tagállam területére, elősegítve ezzel a NARKS tagok esetleges külföldi sikereit is. Nagyon szoros szakmai és baráti a kapcsolat továbbá az Orosz, Ukrán és az Amerikai ingatlanszövetségekkel is. Ilyen nemzetközi hátteret országunkban egyedül a NARKS biztosít az ingatlankereskedelem területén.

A második részben zajlott a nemzetközi résztvételű konferencia, melynek két aktuális témája volt. Az egyik, hogy kell-e tartanunk egy újabb „ingatlanbuboréktól“, amely bekövetkezett 2009-ben, vagy sem. Ez a kérdés sok hazai és külföldi befektetőt érint és foglalkoztat, de a magánszemélyeket is egyaránt érdekli. Pillanatnyilag az ingatlanpiaci helyzet mutat ugyan hasonlóságokat a 2009-es időszakhoz, de mégsem azonos azzal. A banki hitelkamatok történelmi minimumon vannak, a vásárlókedv ennek köszönhetően megnőtt. Mindez térségünkben nem eredményezte az ingatlanárak emelkedését, ez csupán a nagyobb, kerületi városokban tapasztalható. Ami megnyugtató, hogy a bankok óvatosabbak a hitelelbírálásoknál, mint 2009 előtt, és az ingatlant vásárolni szándékozók is körültekintőbbek, az ingatlanpiacon nincs az az eufórisztikus hangulat, mint ami a krízist megelőzte.

Ma már nem aktuális az az elv, mi szerint „ha ma nem veszem meg a konkrét ingatlant, akkor holnap már csak drágábban jutok hozzá“. Amennyiben ez a józan ésszerűség megmarad, belátható időn belül nem kell tertanunk egy újabb „ingatlanbuborék“ kialakulásától.

A konferencia további fontos küldetése az volt, hogy a NARKS kezdeményezésére és hatására professzionalizálódjon, konszolidálódjon az ingatlanpiac, melynek a lényege az lesz, hogy ingatlankereskedelemmel csakis megfelelő szintű szakemberek foglalkozzanak licensz alapján, betartva az etikai kódexet, és ezáltal az ingatlanpiaci játékszabályok is áttekinthetőbbé, korrektebbé váljanak, és az ingatlanközvetítő szakma elérje azt a színvonalat és elismerést, ami megillet egy olyan szakmát, amely az esetek többségében az emberek vagyonával foglalkozik

A konferencián részt vettek a Cseh, Magyar, Német, Osztrák, Portugál, Ukrán, Orosz és az Amerikai ingatlanszövetségek képviselői is, tudtuk meg Szabó Zsolttól, az Investconsult Kft. társtulajdonosától.

Nagyon volt hallani némelyik külföldi ingetlanszövetség képviselőjétől, hogy az ingatlanok adásvételének a lebonyolításánál (ami sok esetben nagyon összetett folyamat) mennyire „megkönnyíti az ügyletet, ha áttekinthetők a játékszabályok és azt mindegyik résztvevő tiszteletben tartja.

A NARKS ezeknek az ingatlanpiaci feltételeknek a betartásán fog fáradozni a jövőben is. Nyitottak vagyunk az új tagok befogadására Szlovákia egész területéről azok közül az ingatlanirodák közül, akik hosszútávon, az ingatlan szakma hírnevén dolgozva akarják folytatni a tevékenységüket. Az új tagoknak a belföldi és külföldi kapcsolatrendszeren kívül több előnyt is biztosítunk különböző kedvezmények, benefitek formájában.   
 
Szöveg a fotóhoz: Szabó Zsolt és Ján Palenčár (a NARKS elnöke) az Amerikai, Ukrán, és Magyar szövetség képviselőivel
 
Forrás:Új Szó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top