Close

A migráció végre közös európai kérdéssé vált

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
Brüsszelben a szolidáris Európa győzött: most mindannyian azon dolgozzunk, hogy ez megvalósuljonkommentálta Matteo Renzi olasz miniszterelnök csütörtöki Facebook-bejegyzésében az uniós országok állam-, illetve kormányfői rendkívüli menekültügyi tanácskozásának eredményeit.
     
Matteo Renzi azt írta, hat hónap és három európai csúcs kellett hozzá, de most "végre elmondhatjuk, hogy a migráció európai kérdéssé vált, minden szinten". 
    
Az olasz miniszterelnök szerint a brüsszeli tanácskozás győzelem azok számára, akik Itáliához hasonlóan a kezdetektől közös európai bevándorlási politikát szorgalmaztak, "nem rövidlátó és egoista nemzeti bezárkózást".     
Európaiként "egy nép vagyunk, nem csak statisztikák együttes tömege. Ezért nézünk szembe együtt korunk történelmi kihívásaival. (…) Brüsszelben a szolidáris Európa elve győzött. Most mindannyian munkára fel ennek megvalósítására" – tette hozzá
    
Az uniós országok állam-, illetve kormányfői tanácskozásának bejelentései szerint Olaszországnak novemberig kell működésbe léptetnie a menekültkérelmet benyújtók azonosítását szolgáló regisztrációs központokat (hot spot). Olaszországban öt hot spot megnyitását tervezik, mindegyiket az ország déli részén. Az elsőt Lampedusa szigetén nyitják meg.   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top