Close

CAFe Budapest – Sárik Péter új lemezét a Várkert Bazárban mutatja be

Szerzői lemezt készített Sárik Péter, sokra tartott zeneszerző és zongorista, aki a dzsessz mellett más műfajokban is szívesen kirándul. Az Idebentodakint című anyagon a hazai énekesek és zenészek élvonala hallható, a bemutató október 18-án lesz a Várkert Bazárban, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon.
    
A lemezen szereplő énekesek és zenészek különböző formációkban és projektekben valamennyien dolgoztak már együtt Sárik Péterrel az elmúlt több mint tíz évben.
    
"Olyan énekeseket hívtam el, akikkel nagyon szeretek játszani. A dalokat a saját stílusukban írtam, így a lemez igen változatos lett. Tizenkét felvétel szerepel rajta, rádióbarát, három-négyperces számokból álló albumra törekedtem, elsősorban azért, mert szeretném, ha a dalok szélesebb tömegekhez is eljutnának" – mondta Sárik Péter az MTI-nek.
    
Két-két számot énekel Micheller Myrtill és Pély Barna, együtt és szólóban is hallható a Falusi Mariann-Berki Tamás, valamint a Luiza Zan-Palya Bea páros. Szerepel továbbá Sena és MC Kemon is (ők angolul énekelnek), velük korábban az A38 Random Trip-sorozatában játszott együtt Sárik Péter.
    
Bár a lemez műfaja inkább pop, a közreműködő zenészek a dzsessz-színtérről ismertek. "A könnyedebb stílusok felé akkor indultam el, amikor a Recirquel újcirkusz társulatnak először írtam zenét. Ott jöttem arra, hogy sokszor a kevesebb több, nem feltétlenül kell túlcifrázni a zenéket, nyugodtan bízhatok az egyszerűbb megoldásokban".
    
A szövegek mintegy felét Nagy Kristóf Bozont, a zongorista egykori tanítványa szerezte, aki korábban egy televíziós tehetségkutatóban énekesként próbálkozott. "Semmilyen megkötés nem volt felé, teljesen szabad kezet kapott és nagyszerűen belebújt az előadók bőrébe".
    
A lemez egyik közreműködője, Palya Bea korábban a Sárik Péter Trió vendégeként lépett fel néhány alkalommal, és játszott együtt a zongoristával a Müpában, valamint a kapolcsi Palya-udvarban is.
    
"A Meseszőnyeg című dalban szereplő ritmust nagyon sokat szoktam használni, valószínűleg ezt vette észre Peti. Emellett a zenén éreztem valamit, ami a repülésre ihletett, így lett a szöveg, meg persze belekerült a nőiség is, ami szinte minden dalomban ott van" – idézte fel az énekes.
    
Palya Bea és Luiza Zan a lemezen az Igaz-e az igazi című kompozíciót közösen adja elő. Korábban soha nem dolgoztak együtt, Sárik Péter viszont 2013 óta rendszeresen fellép a román előadóművésszel, aki a dzsessz, a népzene és a klasszikus zene területén egyaránt otthonosan mozog. Luiza Zan szólódalát, a címadó Idebentodakintet szintén magyarul énekli.
    
A lemezen közreműködött Fonay Tibor (bőgő, basszusgitár), Gyémánt Bálint, Gyárfás István (gitár), Borbély Mihály (szaxofon), Pecze Balázs (trombita), Barbinek Gábor (harsona), Bubenyák Zoltán (dobprogramok), Bánhegyi Tünde, Nagy Szilvia (hegedű), Varga Viktória (brácsa), Sladkowska Kamila (cselló), Grünwald-Takács Réka, Fehérváry Péter, Baló Attila, Formanek Annamária (vokál). A producer Sárik Péter volt, a hangmérnök Gyulai Zsolt a keverést és a mastert is elvégezte.
    
A bemutató koncerten október 18-án a Várkert Bazárban a külföldi elfoglaltsága miatt távol lévő Palya Bea kivételével valamennyi énekes ott lesz.
    
A 43 éves Sárik Péter dzsessz-zongoraművész, zeneszerző több mint egy évtizede meghatározó szereplője a hazai zenei életnek. A Sárik Péter Trió (társai jelenleg Fonay Tibor és Gálfi Attila) eddig négy albumot jelentetett meg, a legutóbbi, a Jazzkívánságműsor 2 2014-ben jött ki, akárcsak a Berki Tamással készített duóalbuma, a Minden délibáb, amely Fonogram-díjas lett. Írt dzsesszlemezt gyerekeknek (A világ összes kincse) és ő a Recirquel Újcirkusz Társulat zeneszerzője, zenei rendezője.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top