Close

3 milliárd forintos keret nyílik az iparvállalatok beruházásainak támogatására

A kormány 3 milliárd forint támogatást biztosít az idén azon feldolgozóipari vállalatok számára, amelyek bővítenék kapacitásukat, és ezzel munkahelyeket teremtenekjelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.
    
Varga Mihály kiemelte, hogy jövőre már 15 milliárd forintos keret áll rendelkezésre erre a célra. Mind az idei, mind pedig a 2016-os forrásokat az európai uniós támogatásokat kiegészítendő biztosítja a magyar költségvetéstette hozzá.
    
A miniszter ismertette, hogy a legalább 100 millió forint összértékű projekteket támogatják, a támogatási intenzitás maximum 50 százalék lehet, azonban az elbírálásnál figyelembe veszik a régiós fejlettséget.
    A vállalatoknak legalább 3 lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük, és a beruházás megvalósulása után 5 éven keresztül tartani kell az alkalmazotti létszámotjelezte Varga Mihály. Emlékeztetett arra, hogy 2020-ig 12 ezer milliárd forint európai uniós támogatás érkezik Magyarországra, a források 60 százalékát pedig gazdaságfejlesztési célokra fordítják. A hétvégén megnyíló hazai pályázattal azon cégeknek szeretnének támogatást nyújtani, amelyek nem tudnak uniós forrásból támogatást igénybe venni.
    
Varga Mihály szerint azokat a tőkehiányos, de versenyés fejlődőképes vállalatokat is támogatni kell, amelyek kiszorulnak az uniós pályázatokból.
    
A kormány így is hozzá szeretne járulni ahhoz, hogy a következő években folytatódjon a gazdasági növekedés, és a foglalkoztatás bővüléseemelte ki Varga Mihály. Hozzátette, hogy a most megnyíló támogatás illeszkedik a kormány újraiparosítási stratégiájához is. Mint hangsúlyozta, a kormány célja, hogy az ipari termelés részaránya a bruttó hazai terméken (GDP) belül a jelenlegi 22-ről 30 százalékra emelkedjen, és ezzel Magyarország az EU élvonalába kerüljön.
    
A támogatások odaítélésénél a hátrányosabb helyzetű régióból érkezett pályázatok előnyt élveznek majd, s ha a kereslet indokolja, akkor mind az idei, mind a jövő évi keret bővíthetőismertette Varga Mihály.
    
A pályázati feltételekről szólva jelezte: a beruházásoknak pozitív hatással kell lenniük a munkaerő-piacra, kimutathatóan növelniük kell a vállalat versenyképességét, exportlehetőségeit, valamint erősíteniük kell az adott régióban a vállalat szerepét, utóbbinál a beszállítói hátteret is figyelni fogják.
    
Varga Mihály kifejtette: mivel a támogatási intenzitás maximum 50 százalék, a cégeknek önerővel is rendelkezniük kell, a saját forrás legalább 25 százalék kell hogy legyen, ami kiegészíthető banki vagy egyéb hitellel. Hozzátette: a cég árbevételének el kell érnie a projekt méretét, vagyis csak a cég méretével arányos beruházásokat támogatják.
    
Kérdésre válaszolva elmondta: a most induló családi csődvédelemnél nem számít hirtelen tömeges jelentkezésre, inkább lassú felfutást vár. Kiemelte, hogy az utóbbi években a kormány számos intézkedést – például a Nemzeti Eszközkezelő felállítása, banki ügyfélsegítő programok ösztönzése – tett a nehéz helyzetbe kerül családok megsegítésére.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top