Close

Duda és Porosenko: széles koalícióra van szükség az béke megteremtéséhez

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti
Az európai uniós  tagországok széles körű koalíciójára (így Lengyelország részvételére) van szükség ahhoz, hogy hatékonyan lehessen cselekedni az ukrajnai béke megteremtéséérthangsúlyozta pénteki telefonos beszélgetésében Petro Porosenko ukrán, valamint Andrzej Duda lengyel elnök.
 
A két politikusnak az Andrzej Duda államfői tisztségbe való múlt heti beiktatását követő első hivatalos beszélgetése tartalmáról a lengyel elnöki hivatal honlapja tájékoztatott.
 
E közlés szerint Porosenko tájékoztatta Dudát az ismét kiéleződő ukrajnai helyzetről, a második minszki megállapodás be nem tartásáról. „Az államfők hangsúlyozták annak a fontosságát, hogy a partnerországokezen belül Lengyelországszéles körű koalíciója részvételével megerősödjenek az ukrajnai béketeremtésre irányuló erőfeszítések”  – áll a közleményben.
 
Andrzej Duda megválasztását követően több lengyelországi politikai megfigyelő úgy vélte, a külpolitika terén bizonyos végrehajtó hatáskörrel is felruházott új elnök törekedni fog arra, hogy a lengyel diplomácia függetlenedjen a francia és a német külpolitikától. Ezért Duda több uniós tagállamot is bevonna az ukrán válságról folytatott tárgyalásokba, amelyeknek jelenleg csak az úgynevezett normandiai négyek a résztvevői: Oroszország és  Ukrajna mellett Franciaország és Németország
 
A lengyel elnöki hivatal honlapja szerint Duda arról biztosította Porosenkót: az eddigi aktív lengyel keleti politika folytatója szeretne lenni, a közeljövőben a lengyel elnök megbízottjaként Krzysztof Szczerski külpolitikai államtitkár utazik Kijevbe, hogy a jövőbeni kapcsolatok részletes programjáról egyeztessen.
 
Szczerski, aki péntek délután a Telewizja Republika lengyel hírtelevízióban bővebben beszámolt a lengyel és az ukrán elnök beszélgetéséről, kifejtette: a kelet-ukrajnai helyzet az utóbbi napokban rosszabbodik, a minszki tűzszünet megkérdőjeleződik, mert „ha folyton emberek halnak meg, alig lehet tűzszünetről beszélni”. Ezért Szczerski szerint „mobilizálni kell a nemzetközi közösséget a béketeremtés érdekében”, ehhez szerinte az eddiginél szélesebb körű tárgyalási fórum szükséges, amely esélyt adna „a hosszabb távon is állandó békeállapot” megteremtésére. Ennek előfeltételemondta az államtitkárUkrajna keleti határainak biztosítása és a kelet-ukrajnai rendezés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top