Close

Kiválósági oklevelet kapott a fogarasi vár

Fotó: kronika.ro

Kiválósági oklevelet kapott a fogarasi vár a TripAdvisor amerikai utazási honlaptól, amely turisztikai látványosságokat, szállodákat, éttermeket rangsorol – írja a kronika.ro romániai magyar hírportál.

Kiválósági oklevéllel azokat a látványosságokat tüntetik ki, amelyekről a turisták mindig pozitívan vélekednek az internetes felületen.
A fogarasi várról külföldi és hazai utazók is elragadtatással írtak, elvarázsolta őket a vidék szépsége – emeli ki a hírportál. A Brassó megyei várról a TripAdvisor honlapjára az ország minden részéről érkeztek vélemények, de görögországi, olaszországi, nagy-britanniai és franciaországi idelátogatók is lelkesedésüknek adtak hangot.
A vár egyébként nem először szerepel rangos külföldi turisztikai honlapok toplistájának élén: tavaly a világ második legszebb kastélyának minősítette az amerikai Hopper utazástervezési portál, a rangsorolást a Huffington Post közölte.
A fogarasi vár története a 14. századig nyúlik vissza, mai helyén 1310 körül Apor László vajda favárat építtetett. Egyes történészek szerint a vár alapjait már 1227–1233 között lerakták. A tatárjárás után a havasalföldi vajdák Fogaras vidékének betelepítése során olyan érdemeket szereztek, hogy a várat a királytól 1464-ig hűbérül kapták, és attól kezdve hol az erdélyi fejedelemség, hol a királyi udvar, hol örökösök és vajdák, de fejedelmi feleségek és még a törökök kezén is volt.
A 17. században a várat a fejedelmi igényeknek megfelelően alakították át, hiszen itt élt és halt meg 1690-ben I. Apafi Mihály, Erdély fejedelme. Az északi fal középső szakaszán képezték ki a várkápolnát, a kastély déli szárnyának első emeletén pedig, a nagyterem közelében, a fejedelmi lakosztályt. A faragott ajtókon kőcímerek és zárókövek díszlenek. Jelenleg a várban történelmi múzeum, népművészeti műhely és könyvtár működik, egyik része pedig turistaszálló.

kronika.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top