A tavalyinál több kiváló minőségű magyar dinnye kerül a kereskedőkhöz július első hetétől – mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az MTI érdeklődésére.
Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke az ormánsági Csányoszróban gazdák és más érdekeltek meghívásával rendezett dinnye szezonnyitó ülés előtt beszélt minderről csütörtökön. Közölte: az eseményt minden évben azért tartják meg, hogy a gazdák, a kereskedők és a közvélemény pontos képet kapjon a dinnye várható mennyiségéről, minőségéről, s a boltok fel tudjanak készülni az importáruk időben történő kivezetéséről.
Beszámolt arról, hogy idén várhatóan a tavalyi 210 ezer tonnás mennyiségnél 5-10 százalékkal terem több a tökféléből a magyar földeken; júliusban és augusztusban Magyarország lesz Európában a legnagyobb dinnyeexportőr, várhatóan a hazai termés felét sikerül külföldre, elsősorban EU-s országokba szállítani. A dinnyeszüret a baranyai Ormánságban kezdődik, Békésben folytatódik; július végén már Tolnában, Hevesben és a Hajdúságban is megindul a dinnye begyűjtése a földekről, legkésőbb augusztusban pedig a szabolcsi termelők is bekapcsolódnak a termelésbe.
A szakember elmondta, az elmúlt években a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a Dinnyeszövetség és a FruitVeB közösen indított promóciójának hatására folyamatosan növekedett a magyar görögdinnye fogyasztása. Idén további erősödésre lehet számítani, hiszen a vásárlók ösztönzésének finanszírozása Mártonffy Béla szerint már szerepel is az Agrármarketing Centrum költségvetésében; a promóció várhatóan július közepétől szeptember közepéig tart majd.
Mártonffy Béla beszámolt arról, hogy hat áruházlánc (Auchan, CBA, Lidl, Metro, Spar, Tesco) már vállalta, hogy részt vesz a marketingmunkában, kóstoltatni is fogja a vásárlókkal a magyar árut. Az áruházakat a csütörtöki egyeztetés után hivatalos levélben értesítik arról, hogy mikortól számítsanak a magyar termék érkezésére, s megkérik őket, ne rendeljenek már külföldi árut. Az elnök azt mondta, az utóbbi években stabilizálódott a dinnye ára a magyar piacon, sikerült megtalálni azt a sávot, amely a fogyasztóknak és a kereskedőknek, valamint a gazdáknak is megfelelő.
A szakember közölte: idén nagyjából 6000 hektáron termelnek dinnyét hazánkban, az elmúlt három évben folyamatos volt a területi bővülés. Közel 1500 hektárral nőtt a dinnyével beültetett földek területe a három esztendő alatt. A dinnyében érdekelt gazdák száma is emelkedett, ma közel 11 ezren élnek a tökféle termeléséből. Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke az MTI érdeklődésére azt mondta, idén az idő kegyes volt a dinnyéhez, mindeddig nagymértékben segítette a gyümölcs érési folyamatát, optimális a terméskötődés. Hozzátette: az utóbbi évek legjobb minősége várható, amennyiben az átlagosnak megfelelő marad az időjárás.
A görögdinnye élettani hatásai
A görögdinnye gyümölcshúsa piros színét karotinoid festékanyagainak, köztük kiemelten a likopinnak köszönheti. A likopin csak néhány élelmiszernövényben fordul elő, jelenléte leginkább a paradicsomban jellemző. Erőteljes víztaszító tulajdonsága miatt az élő sejtek membránjaiban, kötve helyezkedik el. A görögdinnye likopintartalma 3,6-6,2 mg/100 g. (Összehasonlításként: a nyers paradicsomé 0,9-13,6 mg/100 g). Egyéb karotinoidok közül jelentős a dinnye β-karotin (0,23 mg/100 g), lutein (0,014 mg/100 g) tartalma is.
Laboratóriumi vizsgálatok alapján csaknem teljes bizonyossággal állítható, hogy a likopin számos szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedés megelőzésében lényeges szerepet játszik, ugyanakkor – a korábbi feltételezésekkel ellentétben – nem vesz részt az A-vitamin szintézisében. Kutatási eredmények azt mutatják, hogy a vér likopin-koncentrációja és a táplálékkal bevitt likopintartalmú zöldségek, gyümölcsök fogyasztása között egyenes arányú összefüggés mutatható ki. Vagyis a gyümölcsökkel és zöldségekkel szervezetünkbe juttatott likopin pont oda kerül, ahol arra a legnagyobb szükség van.
A kedvező élettani hatás legfőbb oka a likopinmolekula antioxidáns tulajdonsága. A likopin kétszer olyan gyorsan képes befogni a szabad gyököket, mint a sárgarépából és sütőtökből ismert β-karotin. A bőrben az UV sugárzás káros hatását elsősorban a likopin fogja fel. Ismertek olyan tanulmányok is, amelyek a likopin egyéb, nem antioxidáns tulajdonságával összefüggő értékes biológiai hatását támasztják alá.
Elősegíti a hormonális és immunrendszer működését, valamint egyéb metabolikus folyamatokat, s ezáltal az egész szervezet egészséges egyensúlyának fenntartását. Ismert, hogy a likopin gátolja a koleszterinszintézist, ily módon közvetve is csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Mindezek alapján a görögdinnye fogyasztása hozzájárulhat a szervezet méregtelenítéséhez.
Forrás: MTI, edenkert.hu