Close

Tengerbe zuhant a malajziai utasszállító gép?

A vietnami hadiflotta szerint a tengerbe zuhant a fél napja eltűnt malajziai repülőgép, melynek fedélzetén 227 utas és 12 tagú személyzet tartózkodott.

A vietnami Tho Chu sziget térségében, de még malajziai felségvizeken zuhanhatott le a malajziai légitársaság fél napja eltűnt utasszállító repülőgépe – közölte szombaton a vietnami hadiflotta egyik tengernagya. A flottatiszt hozzátette, hogy a malajziai mentőhatóságoktól kapott számítások alapján jutottak erre a következtetésre.

Ngo Van Phat tengernagy a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a Kuala Lumpurból Pekingbe tartó Boeing 777-200-as gép haladási sebességéből és utolsó azonosított helyzetéből ítélve a Vietnamhoz tartozó Tho Chu szigettől mintegy 280 kilométerre, malajziai vizeken zuhanhatott le.

A tengernagy ugyanakkor cáfolta azt a rá hivatkozó hírt, amely szerint tényként közölte volna, hogy a gép lezuhant.

Tho Chu szigete, amelynek térségében a Malaysia Airlines gépe a tengerbe zuhanhatott, a Thai (Sziámi)-öbölben fekszik, a dél-vietnami Ca Mau városától mintegy kétszáz kilométerre nyugatra.

A vietnami tengernagy azt mondta, a thaiföldi és malajziai mentőegységeknek közelebb esik a szerencsétlenség feltételezett térsége, de a vietnami hadiflotta is útnak indítja mentőhajóit a dél-vietnami Pho Quoc szigetéről.

A 227 utassal és 12 tagú személyzettel a fedélzetén Kuala Lumpurból Pekingbe tartó utasszállító géppel közép-európai idő szerint pénteken 19 óra 40 perc körül (helyi idő szerint szombat hajnalban) szakadt meg a kapcsolat, mintegy két órával azután, hogy felszállt a malajziai fővárosból.

Kína mozgósította mentőit

Kína két mentőhajót indított útnak a Dél-kínai-tengeren abba a térségbe, amelyben a feltételezések szerint tengerbe zuhant a Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó Boeing 777-200-as típusú gépe, fedélzetén 154 kínai utassal.
A repülőgépen 239-en voltak, ebből a személyzet létszáma 12.

A kínai online média beszámolói szerint a pekingi nemzetközi repülőtéren rokonaikat, barátaikat várók törtek ki zokogásban, amikor a kora reggeli órákban hírét vették, hogy a repülőgéppel megszűnt a légi irányítók összeköttetése, szeretteiket valószínűleg baleset érte. A várakozókat szállodába szállították, ahol a légitársaság rövid tájékoztatást adott nekik az addig ismert helyzetről.

A kínai külügyminiszter szombat délelőtti sajtóértekezletén aggodalmának adott hangot a hírekkel, a gép és utasainak sorsával kapcsolatban, a tárca megtette a szükséges lépéseket. Li Ko-csiang miniszterelnök utasított a legmagasabb vészhelyzetre érvényes intézkedések megtételére, amelyeket a szállítási minisztérium a malajziai és a vietnami partnerekkel összehangolva már életbe léptetett.

Hszi Csin-ping kínai elnök a malajziai és a hanoi külképviseletekkel történő aktív kapcsolattartást sürgette, és felszólította az illetékeseket, hogy tegyenek meg mindent a helyzet kezelésére.

A Hszinhua hírügynökség szerint a Hajnan tartományi tengeri mentők nyolc hajója és egy repülőgépflotta is készenlétben áll a mentésre.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top