Close

Ferenc pápát is jelölték a Nobel-békedíjra

A Szentatyát is jelölték a Nobel-békedíjra – derült ki az oslói Nobel Intézet által közzétett listából, mely a 278 jelölt nevét tartalmazza – tájékoztat a Rome Reports hírportál.

Ferenc pápa újra meg újra felszólítást intéz a világhoz a béke érdekében. Talán a legtöbbek által ismert ilyen cselekedete az volt, amikor a szíriai békéért hirdetett virrasztást: ezrek gyűltek össze felhívására virrasztani a Szent Péter téren.

A 278 jelölt között egyének és intézmények egyaránt szerepelnek. Az ismert nevek között találjuk Vlagyimir Putyint, aki novemberben találkozott a katolikus egyházfővel, még az ukrajnai konfliktus elmérgesedése előtt, továbbá Edward Snowdent, valamint a fiatal pakisztáni aktivistát, Malala Yousafzai-t is.

A Nobel-bizottság a következő hónapokban, március és augusztus között szűkíti a listát és megvizsgálja a jelöltek személyét. Az idei Nobel-békedíjas nevét októberben hozzák nyilvánosságra. Amennyiben ez Ferenc pápa lesz, úgy ő lesz az első Nobel-békedíjas egyházfő.

***

A Nobel-békedíj egyike a hat Nobel-díjnak, melyeket a svéd iparmágnás és feltaláló, Alfred Nobel hagyatéka révén osztanak ki. A Nobel-díjakat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítéli oda, az egyetlen kivétel a Nobel-békedíj, melyről az öttagú norvég Nobel-bizottság hoz döntést. Nobel 1895. november 27-én kelt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia és orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbjai, valamint az a személy, aki a békéért tett erőfeszítéseivel a díjat kiérdemli. A jelöléseket a kiválasztottak szűk köre teheti meg. Ebbe a körbe a korábbi díjazottak, a nemzetgyűlések és kongresszusok tagjai, egyetemi tanárok, nemzetközi bírók és különleges tanácsadók tartoznak.

Forrás: magyarkurir.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top