Fantasztikus érzés a sima, selymes tésztát liszttel beszórni, végigsimítani, látni, ahogy egy nagy lisztkupacból rövid átalakulás után vékony csíkokban omlik a tészta. A gyors konyha szinte minden tésztaételt száraz tésztából készít, de nagyanyáink és persze az olaszok ma is friss tésztát gyúrnak. A friss házi tészta elkészítése nem ördöngösség, számomra tökéletes családi program, terápia, kikapcsolódás is.
A hagyományos magyar konyhában a házi tészta készítése kimerül a szélesmetélt, nagy kocka és csigatészta elkészítésében, bár ez utóbbi is igen ritka, és leginkább csak vidéki nagymamák reszortja. Szélesmetéltet és kockatésztát pedig tésztakészítő gép nélkül is készíthetünk! Nincs szükségünk másra, csak egy nagy felületre, ahol nyújthatunk, egy jó sodrófára és egy éles késre. Az olasz konyhában számtalan tésztaféle létezik, amelyek nagy része szintén elkészíthető házi tésztából, igaz, sok fajtához már gépre is szükség van. Aki szereti a tésztát, annak érdemes beruháznia egy tésztakészítő masinába: könnyen megfelezhetjük az elkészítés idejét, és igazán jó élmény vele a munka. A végeredmény pedig magáért beszél…
A cikk folytatása az A Mi Otthonunk magazin februári számában olvasható. Keresse az újságárusoknál!