Close

Kell-e Sorsok Háza?

Sorsok Háza (terv)

Hohmecolás Dési Jánossal
Február 1. (szombat) 18:00 – 20:00
Bálint Ház, 1065 Budapest, Révay utca 16.
 
Kell-e Sorsok Háza? Avagy miként emlékezzünk meg a holokausztról? A beszélgetés és vita sok új ismeretet kínál, és megvilágít több nézetet a projektről.

 
Meghívott vendégek Gerő András, az ELTE-BTK tanszékvezető egyetemi tanára, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, a Közép-Európa Egyetem professzora, az MTA doktora, Széchenyi-díjas történész, György Péter, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási intézetének igazgatója és egyetemi tanára, esztéta, médiakutató, valamint Karsai László, az SZTE BTK Legújabbkori Egyetemes Történeti Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, a Yad Vashem Archives Magyarországi Kutatócsoportja vezetője.
A ,,Sorsok Háza” elnevezésű, a Józsefvárosi pályaudvarra tervezett új holokauszt kiállítás és oktatási központról:
„Rohamtempóban készül a kormány a holokauszt jövőre esedékes 70. évfordulójára. Négy időpont köré szerveződik az egész éves megemlékezés:  január 27. a nemzetközi, április 16. a magyar, augusztus 2. pedig a roma holokauszt nemzetközi emléknapja. Utóbbira időzítve adnák át a felújított komáromi erődöt, és egy emlékművet. Új dátum a november 9., amely a költő halálának 70. évfordulójaként Radnóti Miklós emléknap lenne.
A kormány látszólag igyekszik mindenkinek megfelelni, az év eseményeit, fejlesztéseit a Lázár János vezette Magyar Holokauszt-2014 Emlékbizottság vitatja meg, melyben zsidó szervezetek, és egyesületek, így a Mazsihisz, továbbá Németország, Ausztria, Izrael és az Egyesült Államok nagykövete is részt vesz. Egyelőre két nagy projektről döntött a kabinet. Az egyik a másfél milliárd forintos civil alap létrehozása. Ennek célja, mondta L. Simon László fideszes politikus, hogy segítsék a szembenézést a történelemmel, valamint ösztönözzék a civil szféra aktivitását. A pályázat keretében támogatják a helyi közösségeket ért veszteségeket bemutató programok szervezését, a holokauszt tudományos feldolgozását, valamint új művészi alkotások elkészítését, a holokauszttal kapcsolatos kiállítások rendezését, tudományos konferenciák megtartását.”
(Karsai László: Kirakatberuházások a holokausztévre | Népszava | 2013. október 05.)
Dési János újságíró, rádiós és televíziós műsorvezető szeretettel vár minden érdeklődőt egy izgalmas beszélgetésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top