Close

Ukrajna megújítja a társulási egyezményről szóló tárgyalásokat

Az ukrán delegáció a napokban Brüsszelbe utazik, hogy megújítsa az Európai Unióval a társulási egyezmény aláírásáról folytatott párbeszédet – jelentette ki Leonyid Kozsara ukrán külügyminiszter.

Kozsara elmondása szerint a társulási egyezményen kívül a földgáz áráról, valamint az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítségről is szót fognak ejteni.
„A felek az Ukrajna és Európai Unió közötti áruforgalom csökkenésének okáról is tárgyalni fognak” – tette hozzá. A tárgyalások formátumáról azonban részleteket nem közölt a miniszter – adta hírül a Korrespondent.net internetes hírportál.
A november 28-29-én megrendezésre került csúcstalálkozón Viktor Janukovics ukrán államfő nem írta alá a társulási egyezményt. Kijev azt javasolta, hogy Oroszországot is vonják be  a  egyezmény rendelkezéseibe, azonban az EU  egyelőre nem hajlandó e lépés megtételére.
Mint ismeretes, Kijevben a tegnapi napon erőszakba fulladt egy EU-párti tüntetés. Közben újabb nagyszabású tüntetés kezdődött Kijev belvárosában az Európai Unió mellett.
Délutáni becslések már 200 ezer és 700 ezer közé tették a demonstrálók létszámát. A rohamrendőrök könnygáz- és hanggránátokat vetettek be a támadók ellen, akik válaszul tűzijáték-rakétákat, követeket, botokat  dobáltak a rendfenntartók felé. A belügyminisztérium közlése szerint több mint száz rendőr és néhány támadó megsérült.
A demonstrálók egy csoportja behatolt vasárnap a fővárost irányító adminisztráció épületébe, és elfoglalta annak első szintjét.
A városházába behatolók között sok a maszkot viselő férfi, akik a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt aktivistái. Magyarázatuk szerint arra kell a helyiség, hogy a demonstrálók megmelegedhessenek. Kijelentették, hogy a felső szinteket nem szállják meg, és igyekeznek biztosítani a rendet az épületben.
forrás: karpatinfo.net

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top